23 Siječanj 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Vašar u Puračiću: Bosanski Oktoberfest okupi blizu 150.000 posjetitelja

Vašar u Puračiću u istoimenom mjestu kod Lukavca se održava već 157 godina i predstavlja jedan od najstarijih događaja ovakve vrste u Evropi.

Poznat i kao "bosanski Oktoberfest", purački vašar tradicionalno se organizuje od 12. do 14. oktobra, a svake godine okupi blizu 150.000 posjetitelja.

Kilometarske kolone automobila na magistralnom putu Tuzla - Doboj prvo je što primjete svi građani Bosne i Hercegovine koji se ovim putnim pravcem zapute prema Puračiću, malom bosanskom mjestu smještenom u neposrednoj blizini Lukavca.

Upravo u tri dana oktobra Puračić živi punim plućima, glavne ceste koje vode ovim malenim mjestom zatvorene su za saobraćaj, a automobile zamjenjuje na stotine štandova na kojima prodavači iz svih krajeva naše zemlje prodaju doslovno sve - od prehrambenih artikala, odjeće, obuće, nakita, kozmetike, muzičkih instrumenata, igrački, životinja, namještaja,...

Kilometarske kolone automobila

Ekipa portala Klix.ba zaputila se upravo na puračko općenarodno veselje o kojem se ovih dana u svim krajevima priča.

Svega nekoliko metara od glavne lukavačke raskrsnice zapadamo u veliku saobraćajnu gužvu.

Za razliku od svakodnevne nervoze koju možemo uočiti kod vozača dok čekaju u kolonama, učesnici u ovom slučaju laganim pritiskanjem papučice gasa se pomjeraju prema svom odredištu.

Nakon nepregledne kolone automobila na koju smo se već navikli, za oko nam zapadaju improvizovane table koje nas navode na privatna zemljišta koja su pretvorena u parking prostore.

Prava je ovo prilika i da lokalno stanovništvo zaradi po tri konvertibilne marke po vlasniku automobila. Upravo toliko ćete izdvojiti za parkiranje svog vozila.

Svega nekoliko metara od isključenja s magistralnog puta potpuno druga dimenzija. Zvuci, uglavnom narodne muzike dopiru sa svih strana, a na stotine posjetitelja na štandovima znatiželjno promatraju ponude.

Nema vremenske (ne)prilike koja će prolongirati održavanje vašara

Sa svim detaljima puračkog vašara upoznaje nas Admir Turkić, predsjednik Vijeća Mjesne zajednice Puračić i član Organizacionog obora manifestacije Vašar u Puračiću 2018.

"Pripreme za ovaj izuzetno složen događaj trajale su mjesec dana, a organizacija svake godine nije ista. Za ovaj vašar posebno je vezana naša tradicionalna halva, potom meso i mesni proizvodi, ali i grožđe. A osim prodaje, također imamo i zabavni park za koji su zaduženi gosti iz Hrvatske i Srbije, a organiziraju se i kulturne manifestacije", ističe Turkić te naglašava da prodavači i gosti u Puračić dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Tradicionalno, vašar u Puračiću se od nastanka do danas održava od 12. do 14. oktobra, a kroz smijeh naš sagovornik nam kaže da ne postoji ta vremenska (ne)prilika koja može pomjeriti termin realizacije manifestacije.

"Niti jedna prilika ili neprilika nas nije omela u organizaciji. Nekada smo se i sami čudili da posjetitelji dolaze i u vremenskim neprilikama kada jak vjetar skida krovove sa štandova", dodaje Turkić.

Njemačka šminka za marku, dukserice pet KM

Nakon razgovora s Turkićem nastavljamo naš obilazak vašara u dužini od dva kilometra.

"Jedan par čarapa, jedna marka. Dukserice pet maraka. Jeftina njemačka šminka vaša je za jednu marku", samo su neke od poruka koje nam upućuju ljubazni prodavači, uz onu da je po akcijskoj cijeni suknja svega osam maraka, a "termo helanke" pet.

Nekoliko štandova dalje nailazimo na akciju prostirki za kućne podove. Prodavci nas uvjeravaju da je riječ o vrhunskom kvalitetu, a cijena izuzetno niska, u prosjeku 15 konvertibilnih maraka. Isto toliko košta i kilogram duhana koji se može pronaći na velikom broju štandova.

Čaršijska, Školska i Vašarska ulica u Puračiću prepuna je i prosjaka koji iz svih krajeva Tuzlanskog kantona dolaze upravo na vašar kako bi, prema njihovim tvrdnjama, zaradili za prehranu porodice, kupovinu lijekova...

A dok razgledamo šaroliku ponudu polovnih ili novih proizvoda sa svih strana prostiru se i mirisi pečenja, ćevapa, pljeskavica, hamburgera...

Uz ražanj na jednom od štandova zatičemo prodavačicu jagnjećeg pečenja Helenu Rajčić iz Gračanice koja nam priča da se na ovoj tradicionalnoj manifestaciji može dobro zaraditi, kao i da je najbolji pazar u godinama kada vašar zahvata dane vikenda, što je slučaj ovaj put.

"Naš kraj je prepoznat i po jagnjećem pečenju koje je vrhunskog kvaliteta. Vrijedi ga probati", nadovezuje se Helena.

"Sateliti" i "Refkini ahbabi" zabavljaju goste u šatoru

Probijajući se kroz veliku gužvu dolazimo do glavnog vašarskog platoa u kojem prevladava potpuno drugačija atmosfera. Iz improviziranih šatora probijaju se gromoglasni zvuci narodne muzike. Grupe građana uživaju u izvornim zvucima grupe "Sateliti", uz jagnjeće pečenje i razne vrste pića.

Među njima je i Ismet Abdurahmanović iz Lukavca. Kako nam kaže, niti jedno izdanje vašara u Puračiću ne može proći bez njega.

"Svako za sebe može pronaći po nešto. Atmosfera je na zavidnom nivou, kao i organizacija. Ovdje dolazim s porodicom po nekoliko puta u toku trajanja vašara, sretnemo i neke poznanike koje nemamo priliku baš tako često viđati", kaže nam Ismet.

U drugom dijelu šatora zatičemo nešto veseliju ekipu koja u iščekivanju izlaska grupe "Refkini ahbabi" vrijeme prekraćuje također uz izvorne melose čiji su ih taktovi već odavno podigli na noge.

Svega pedesetak metara dalje zabave ne nedostaje ni za najmlađe posjetitelje ili tinejdžere koji mogu uživati u bogatom zabavnom parku.

Ljubitelji životinja također u Puračiću mogu kupiti kućne ljubimce ili fotografisati se na konju, a za one nešto hrabrije tu je i zmija. Za ovjekovječenje trenutka u kojem vam se ovaj hladnoklrvni reptil nalazi na ramenima platit ćete tri konvertibilne marke.

Purački vašar na samom kraju možete zasladiti i s tradicionalnom halvom koja po kilogramu u prosjeku košta sedam konvertibilnih maraka.

Za obilazak ove uistinu neobične manifestacije trebalo nam je okvirno sat vremena, a na samom kraju kada sve rezimiramo, odlazak na vašar u Puračiću neće vas mnogo finansijski koštati.

Cijene su prilagođene prosječnom bh. džepu, a kući ćete se s punim kesama u rukama vratiti za svega nekoliko desetina maraka, izuzev ukoliko niste odlučili duži vremenski period provesti u nekom od improviziranih šatora uz pečenje i zabavu s članovima lokalnih izvornih grupa i plesačica kojima ste ostavili pozamašan bakšiš.

Pročitano 80 puta

Medij

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Tri osobe preminule od teške akutne respiratorne infekcije!

Tri osobe preminule od teške akutne respiratorne infekcije!

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske svakodnevno prati epidemiološku situaciju...

SRBI UOPŠTE NISU SLOVENI?

SRBI UOPŠTE NISU SLOVENI?

Ova dva naroda su nam "braća", nismo došli sa Karpata...

KAKO SE PRAVILNO JEDE BELI LUK KAO LEK: evo koliko belog luka treba da pojedemo dnevno

KAKO SE PRAVILNO JEDE BELI LUK KAO LEK: evo koliko belog luka treba da pojedemo dnevno

Poznato je da beli luk ima izuzetno lekovita dejstva na...

PIŠU I GOVORE O BIH A NE ZNAJU ISTINU

PIŠU I GOVORE O BIH A NE ZNAJU ISTINU

Velika većina današnjih muslimana ne žele znati za svoje hrvatsko...

Hrvati između ‘Hristos se rodi’ i ‘Allahu ekber’

Hrvati između ‘Hristos se rodi’ i ‘Allahu ekber’

Kad pojedinca, skupinu ljudi ili cijeli narod zapadnu teški trenutci,...

CARSKI REZ (s one druge strane) … ožiljci! To su vaše medalje časti…

CARSKI REZ (s one druge strane) … ožiljci! To su vaše medalje časti…

Dan kada lekar odlučuje baš tu pred tobom, dan kada...

Norveška gradi najveći projekat u historiji zemlje, vrijedan čak 47 milijardi dolara

Norveška gradi najveći projekat u historiji zemlje, vrijedan čak 47 milijardi dolara

Riječ je o autoputu dugom 1.100 kilometara koji će povezivati...

Je li realna konfederacija na Balkanu?

Je li realna konfederacija na Balkanu?

Formiranjem saveza nezavisnih država na Balkanu bi se na najbolji...

Koji je OSNOVNI razlog zbog kojeg Čović nije trebao (smio) biti 9. siječnja u Banjaluci

Koji je OSNOVNI razlog zbog kojeg Čović nije trebao (smio) biti 9. siječnja u Banjaluci

Posljednjih dana čuli smo i čitali brojne, skoro pa odreda...

Hrvati Posavine moraju biti spremni za nova previranja oko Bosne i Hercegovine

Hrvati Posavine moraju biti spremni za nova previranja oko Bosne i Hercegovine

Vrijeme je da se Hrvati Posavine uozbilje i ne budu...

Autobusi im gore, izbacuju putnike i nepristojni su. Tko stoji iza Croatia Busa?

Autobusi im gore, izbacuju putnike i nepristojni su. Tko stoji iza Croatia Busa?

AKO u tražilicu bilo kojeg domaćeg portala upišete Croatia Bus,...

Novi bilans terorističkog napada u Afganistanu, poginulo 45 osoba

Novi bilans terorističkog napada u Afganistanu, poginulo 45 osoba

Talibanski bombaš samoubica uletio vozilom u bazu