20 Veljača 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Jesu li građani BiH toliko glupi koliko kaže Centralna izborna komisija

Ovo je jedan kontaminiran i kriminaliziran proces, gdje se manipulira voljom građana, kaže Vehid Šehić

Prema najnovijim informacijama iz CIK-a, oko 450 hiljada glasačkih listića s nedjeljnih općih izbora u BiH proglašeno je nevažećima. Do kraja prebrojavanja očekuje se da ta cifra prijeđe pola miliona. Samo za Državno predsjedništvo nevažećima je do sada proglašeno skoro 7 posto glasačkih listića, odnosno 107.337.

Čak je 54.438 listića kategorizirano kao "nevažeći prazni listići", a 52.899 listića proglašeno je nevažećim prema drugim kriterijima. Time se aludira na to da su birači glasali za više kandidata ili na drugi način učinili svoj listić nevažećim.

Izgleda da smo nakon životnog standarda, broja zaposlenih, broja siromašnih, u još nečemu opet na dnu evropske i svjetske liste. Samo što nas uzročno-posljedično gledano, aktuelni broj nevažećih i "praznih glasačkih listića" direktno drži na dnu i ostalih (ne)navedenih kategorija tabela. Naime, naših više od 7 posto nevažećih glasačkih listića u odnosu na evropski prosjek od manje od 2 posto zaista je pravi poduhvat.

Ali, da ne tjeramo baš mak na konac i ne gledamo na Evropu, zavirimo u naše neposredno okruženje i uporedimo se s našim dojučerašnjim sudržavljanima.

Ops!!! Strašno. Na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj iz 2014. godine bilo je svega 1,55 posto nevažećih listića. Tamo nigdje ne spominju "prazne listiće". Na izborima iste kategorije u Srbiji prošle godine na izlaznosti od 54 posto svega 1,65 posto bilo je nevažećih. Pogađate, "praznih listića" nije bilo. I na posljednjim izborima u Crnoj Gori nevažećim je okvalificirano svega 1,42 posto. Dakako, opet bez "praznih".

Dakle, "prazni listići" su bh. fenomen. Naime, BiH je, odnosno njena Centralna izborna komisija, jedina u regionu koja u zvaničnim rezultatima izbora nevažeće listiće raspoređuje u dvije kategorije - "prazni" i nepravilno popunjeni listići.

Tuzlanski kanton, naprimjer, kumulativno ima više nevažećih glasačkih listića od cijele Crne Gore, i to za 7.740 primjeraka, a na isti način se primiče broju takvih listića u cijeloj Hrvatskoj.

Jesu li Bosanci i Hercegovci zaista toliko glupi da, kada u znak protesta zbog ponude na izbornom materijalu ne žele glasati ni za koga, u "ćoravu", sada providnu kutiju ubace prazan listić i sudbinu takvog dokumenta ostave na volju onima koji na njega vrebaju istog dana već od 19 sati? Pa zar zaista izgledamo tako imbecilno da nam se od izbora do izbora može servirati takva priča?

Malverzacije s praznim listićima u biračkim odborima, kako za "Avaz" kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a, a danas jedan od čelnika koalicije "Pod lupom", mogu biti ogromne. On čak ne vjeruje da su "prazni listići" koje spominje CIK i zaista prazni.

- Prazni listići ni po kojem slučaju ne mogu biti, kako to tvrde pojedini analitičari, odraz revolta birača, da nemaju koga birati. U većini slučajeva, građani prekriže ili cijeli listić ili dodaju ime neke slavne osobe. Naprimjer, ja lično ne glasam ni za jednog kandidata za kolektivnog šefa države zato što smatram da je ovakav izbor članova Predsjedništvo neustavan - konstatira Šehić.

On u vlastitoj nevjerici, veli, kako bi u slučaju pojave stvarno praznih listića neko mogao manipulirati njima i kao takve ih dodjeljivati određenim kandidatima.

- Ovo je jedan kontaminiran i kriminaliziran izborni proces, gdje se manipulira voljom građana - ipak ističe bivši član CIK-a.

I, zaista, ovakav broj nevažećih listića, i ne samo to, svakako upućuje na kriminalizaciju cjelokupnog izbornog procesa, koji vapi za hitnom reformom. Istini za volju, u Parlamentu BiH bilo je pokušaja, ali su ih osujetili predstavnici vječito vladajućih stranaka.

- Potrebno nam je elektronsko glasanje, uvođenje videonadzora koje neće pokrivati glasačku kabinu, nego samo proces brojanja glasova, te skener koji odmah broji glasove. Tako bismo imali vjerodostojne rezultate koje ne bismo morali ovako dugo čekati. Time bi se eliminirale ili barem smanjile malverzacije koje se trenutno rade - zaključuje Vehid Šehić.

Konačno i pravo pitanje - otkud prazni listići u izbornim kutijama? Je li, može bit', neko i negdje iz glasačke kutije mogao izvući, naprimjer, 50 listića na kojima su glasovi za jednu partiju i umjesto njih ubaciti 50 praznih? Sva matematika bi se slagala, samo bi neko ostao bez 50 glasova iz te kutije. I tako 54.438 puta za Predsjedništvo BiH i oko 200.000 puta za ostale nivoe vlasti. Plus još oko 250.000 nevažećih po drugim osnovama.

Ne, nismo mi glupi. Ako nam ovo i sada provuku, a mi budemo sjedili skrštenih ruku, mi smo pravi bekani.

Pročitano 76 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Šta je inspekcija pronašla u hrani na 10 hiljada ispitanih uzoraka

Šta je inspekcija pronašla u hrani na 10 hiljada ispitanih uzoraka

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da 331 uzorak nije imao zadovoljavajuće...

BOSANAC TAIB ŽENIO SE 49 PUTA I SAD TRAŽI 50

BOSANAC TAIB ŽENIO SE 49 PUTA I SAD TRAŽI 50

Prvi put se oženio sa 11, djecu ima širom Europe

PODIJELITE, DA GA NIKO NE ZABORAVI

PODIJELITE, DA GA NIKO NE ZABORAVI

10 pjesama po kojima ćemo pamtiti Šabana Šaulića

Pogledajte kako će izgledati dionica koridora 5-C koja će koštati 36 miliona eura

Pogledajte kako će izgledati dionica koridora 5-C koja će koštati 36 miliona eura

Ugovor o zajmu, koji je vrijedan oko 34 miliona eura,...

Preminule sedmorke koje su rođene ranije ovog mjeseca

Preminule sedmorke koje su rođene ranije ovog mjeseca

Dvadesetpetogodišnja Iračanka rodila je sedmorke prirodnim putem

Deset država svijeta koje neće postojati za 100 godina

Deset država svijeta koje neće postojati za 100 godina

Kroz povijest su padala brojna carstva i države, nacije su...

Porezna uprava FBiH prodaje zaplijenjenu imovinu

Porezna uprava FBiH prodaje zaplijenjenu imovinu

Sve informacije u vezi prodaje zaplijenjene imovine moguće je pronaću...

TJEDNI PREGLED DNEVNIH DOGAĐANJA za period 11.-17.02.2019. godine

TJEDNI PREGLED DNEVNIH DOGAĐANJA za period 11.-17.02.2019. godine

Dana 12.02.2019 godine službenici policije PS Orašje su zaprimili informaciju...

Poljoprivrednici još čekaju isplatu sredstava za saniranje dijela šteta od suše 2017

Poljoprivrednici još čekaju isplatu sredstava za saniranje dijela šteta od suše 2017

Poljoprivredni proizvođači s područja općine Orašje, koji su prije dvije...

Janja Vuković iz D.Mahale, veliki humanista s 50 darivanja krvi

Janja Vuković iz D.Mahale, veliki humanista s 50 darivanja krvi

U zadnjih nekoliko godina s mladim ljudima iz BiH odlazi...

Uvedena zabrana posjeta u brčanskoj Bolnici

Uvedena zabrana posjeta u brčanskoj Bolnici

U Brčko distriktu su, u prvoj polovini ovog mjeseca, evidentirana...

Hrvat popravio srpsko spomen-obilježje u Hercegovini

Hrvat popravio srpsko spomen-obilježje u Hercegovini

U vremenu kada se o dobru govori kao o davno...