Ispiši ovu stranicu

BiH ostaje konačno utočište za migrante?

Bosna i Hercegovina bi mogla da postane konačno utočište za većinu migranata koji krenu ka Evropskoj uniji.

Evropska komisija je i zvanično potvrdila da će povećati broj pripadnika Fronteksa na svojoj spoljnoj granici i dati im mnogo veća ovlašćenja. U praksi to bi moglo da znači da bi migrantima, koji se zateknu u BiH, ona mogla da postane i zemlja u kojoj bi se i trajno naselili, usljed „hermetički“ zatvorene evropske granice.

Pojačanom broju „evropskih“ policajaca treba dodati i sve češću finansijsku pomoć koju Unija dodjeljuje BiH kao pomoć za smještaj migranata, što mnoge navodi na sumnju da Brisel svjesno svoj problem prebacuje u dvorište BiH.

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Jovičić kaže za Srpskainfo da je BiH praktično već postala utočište za migrante, posebno u dijelu Krajine.

– Kada odete u Bihać na ulicama ćete vidjeti više migranata nego domaćih građana. Odluka EU je razumljiva s aspekta njihovih interesa, ali imajući u vidu i političku i ekonomsku situaciju u BiH, to će biti ogroman problem za nas, kojeg još nismo svjesni. BiH nema kapacitete da zaštiti svoju granicu, a bezbjednosni sistem je nakaradno organizovan. Evidentno je da ni EU nema ozbiljan pristup migrantskoj krizi, ali u većem problemu će biti oni koji su manje snažni, a to je svakako BiH – smatra Jovičić.

Kada bi EU, dodaje Jovičić, svakodnevno slala milione evra pomoći BiH, ona ne bi mogla da prihvati teret migrantske krize na sebe, zbog unutrašnje političke i ekonomske polarizacije.
– Migrantska kriza u BiH je ogroman problem. O njoj se manje priča jer smo u mjesecu izborne kampanje, ali bojim se da ćemo svi poslije izbora shvatiti u kakvom smo problemu. Socijalni položaj građana BiH je takav da ne možemo ni da živimo na potrebnom nivou, a kamoli da primimo desetine hiljada migranata iz raznih područja. EU jednostavno prebacuje problem sa sebe na slabije, a mi smo, naravno, najslabiji kada je u pitanju region – zaključuje Jovičić.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić, s druge strane, smatra da se namjera Evropske komisije o dodatnom slanju svojih pripadnika na granicu neće mnogo odraziti na BiH.

– Ne vjerujem da se to direktno tiče BiH. To smo mi sami tako doživjeli, pošto imamo hiljadu kilometara granice sa Hrvatskom. Međutim, možda oni namjeravaju da ih pošalju prema granici sa Grčkom ili iz Bugarske prema Srbiji. To je isto granica EU – kaže Ujić.

On je rekao da će predstavnici BiH o svemu razgovarati sa predstavnicima Brisela i zemalja u regionu, ali nije mogao da precizira kada bi takvi susreti mogli i da uslijede.

Stop na spoljnoj granici

Austrijski kancelar Sebastian Kurtz izjavio je nedavno da ilegalne migrante treba zaustaviti na spoljnim granicama EU i brzo vratiti u zemlje porijekla, a ako to nije moguće, onda im treba ponuditi privremenu pomoć u centrima u trećim zemljama.

Mnogi zvaničnici i u BiH su protumačili da je Kurtz u tom kontekstu mislio upravo na BiH.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće