Ispiši ovu stranicu

PELJEŠKI MOST ‘POJEO’ DRUGI KLJUČNI OBJEKT Ovo je prva žrtva velikog projekta!

Projekt gradnje mosta Gradiška preko rijeke Save između Hrvatske i Bosne i Hercegovine prva je finansijska “žrtva” mosta Pelješac.

No, kako je sav taj novac otišao na sufinansiranje gradnje mosta Pelješac, za sve ostale projekte u cestogradnji nije ostalo novca te će Hrvatska ovaj projekt morati finansirati novim kreditnim zaduženjem – javlja Jutarnji.

Ministarstvo prometa Hrvatske je pokušalo projekt sufinansirati kroz Evropski fond za regionalni razvoj, a u sklopu investicijskog prioriteta 7a – podupiranje multimodalnog jedinstvenog europskog prometnog prostora ulaganjem u transeuropsku prometnu mrežu, ali to nije uspjelo.

10-godišnji pregovori
S obzirom na takav razvoj situacije, kako kažu u Ministarstvu prometa, Hrvatske ceste će se zadužiti na inostranom tržištu, najvjerojatnije kod EIB-a ili EBRD-a, uz državno jamstvo.

Tek kad Vlada izda državno jamstvo i realizira se kredit, Hrvatske ceste će raspisati konkurs za izvođača radova. To se očekuje do kraja godine.

Projekt Gradiška sačinjavaju most preko rijeke Save, 9,5 kilometara četverotračne ceste koja bi spajala most s autocestom Zagreb – Lipovac te međunarodni granični prijelaz najviše kategorije. Ukupna procijenjena vrijednost gradnje mosta i spojne ceste je oko 60 miliona eura.

Cijena mosta je oko 23 miliona eura od čega pola plaća Hrvatska, a pola Bosna i Hercegovina.

O gradnji ovog mosta Hrvatska i Bosna i Hercegovina pregovaraju više od deset godina. On je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu jer se nastavlja na već sagrađenu autocestu od Gradiške do Banjaluke te bi bio jedan od glavnih cestovnih izlaza iz BiH prema Hrvatskoj.

Bh, vlasti rade konstantan pritisak na Hrvatsku da krene u realizaciju ovog projekta
On je bio i dio svojevrsne “trgovine” između Hrvatske i Republike Srpske. Naime, predsjednik RS Milorad Dodik je naredio članovima svoje stranke u BiH parlamentu da zajedno sa zastupnicima HDZ-a glasaju protiv blokade gradnje mosta Pelješac što je tražio SDA nakon što je iz Zagreba dobio čvrsto obećanje da će Hrvatska ove godine krenuti u realizaciju ovog projekta.

No zbog problema s finansiranjem cijela se priča s hrvatske strane odužila, a u BiH su sve nervozniji jer Hrvatske ceste, iako je dano čvrsto obećanje, još nisu raspisale konkurs za izvođača radova.

BiH strana je, naime, već osigurala finansijska sredstva preko Europske investicijske banke, a novi granični prelaz kod budućeg mosta je pred završetkom i uskoro će biti pušten u promet.

U hrvatskom Ministarstvu finansija naglašavaju kako će granični prelaz s hrvatske strane biti sagrađen paralelno sa završetkom mosta preko rijeke Save. “Trenutno se u suradnji s Hrvatskim cestama radi na izradi određenih rješenje za ishođenje potrebnih dozvola za građenje.”

Izvor:Bhdijaspora.net

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće