Ispiši ovu stranicu

Za pola godine prošlo više od pet miliona vozila, naplaćeno 19 miliona KM

Najprometnija je dionica od Zenice do Sarajeva, kojom je za prvih pola godine prošlo više od 3,8 miliona vozila

U toku prvih šest mjeseci ove godine, autoputem na Koridoru Vc je, prema podacima JP Autoceste FBiH, prošlo više od pet miliona vozila, tačnije 5.267.390 automobila. U odnosu na prvo polugodište 2017, zabilježen je porast broja vozila na autoputu za nešto više od 300.000, odnosno za 6,87 posto.

Zanimljivo je da je prosječno zadržavanje vozila na autoputu 32 kilometra. To je otprilike jednako cestovnoj udaljenosti između Sarajeva i Visokog.

Vozači ovih automobila su u periodu januar-juni ove godine platili blizu 19 miliona KM cestarine. U odnosu na isti period prošle godine, zabilježen je porast plaćene cestarine nešto veći od milion KM, odnosno od 5,92 posto.

Ovaj novac se koristi za redovno poslovanje Autocesta, kao što su plaće uposlenika, održavanje i eventualne popravke na autoputu, nabavka opreme za održavanje i slično.

Do sada je izgrađeno, odnosno u upotrebi se nalazi nešto više od 90 kilometara autoputa na Koridoru Vc. Trenutno je najvažnija saobraćajnica u našoj zemlji podijeljena na tri dionice i to Zenica Jug - Sarajevo Sjever, duga oko 55 kilometara, Sarajevo Zapad - Tarčin dužine oko 20 kilometara i Zvirovići - Bijača koja je duga oko 10 kilometara.

Dionica između naplatnih mjesta Sarajevo Sjever i Sarajevo Zapad, odnosno Sarajevska zaobilaznica, za sada je besplatna, tako da ne postoje tačni podaci koliko vozila njome saobraća. Naime, veliki broj vozača koristi dionicu između petlje u Vogošći do petlje u Butilama ili Vlakovu, tako da ne prolaze kroz naplatne kućice i njihov prolazak se ne evidentira.

Prema podacima JP Autoceste FBiH, naprometnija je dionica od Zenice do Sarajeva, kojom je za prvih pola godine prošlo više od 3,8 miliona vozila, što je za oko 186.000 automobila više u odnosu na isti period prošle godine.

Na dionici od Sarajeva do Tarčina zabilježeno je nešto više od 1,1 milion vozila. I na ovoj dionici zabilježen je porast broja vozila u odnosu na isti period lani i to za oko 117.000.

Na najjužnijoj dionici Koridora Vc kroz našu zemlju, od Zvirovića do graničnog prelaza Bijača evidentiran je prolazak više od 283.000 automobila, što je za blizu 35.000 više u odnosu na prvo polugodište 2017. Međutim, procentualno posmatrajući, najveći porast od 14 posto je zabilježen upravo na ovoj dionici.

Osim od naplate cestarina za korištenje autoputa, u prihode JP Autoceste spadaju i putarine naplaćene po osnovu Zakona o akcizama. Zahvaljujući izmjenama ovog zakona, porastao je i prihod Autocesta FBiH po ovom osnovu, a od kada je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH donio odluku o raspodjeli novca sa posebnog računa, na kojem su se prikupljala sredstva od naplaćenih putarina, Autocestama FBiH je uplaćeno blizu 88 miliona maraka.

Najvići dio ovog iznosa, blizu 69 miliona KM, iskorišten je za vraćanje rata ranije uzetih kredita koji su korišteni za izgradnju dionica koje su trenutno u upotrebi.

Ostatak od blizu 20 miliona maraka će biti uloženo za izradu planske, studijske i projektne dokumentacije, eksproprijaciju te za predfinasiranje radova do konačne efektivnosti kreditnih sporazuma, saopćili su nam iz Autocesta.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće