Ispiši ovu stranicu

“Željko Komšić je veća opasnost za BiH od Milorada Dodika”

Kandidatkinja HDZ-a 1990 za članicu Predsjedništva BiH Diana Zelenika u otvorenom intervjuu za Vijesti.ba govori o predizbornoj utrci, neprolaznoj ocjeni aktuelnog saziva Predsjedništva BiH, lažnom optimizmu Dragana Čovića, njegovom partnerstvu sa Miloradom Dodikom, ali i otkriva zašto je po BiH Željko Komšić opasniji od predsjednika RS i SNSD-a.

Kako će, prema Vašim očekivanjima, politička scena u BiH izgledati narednih mjesec dana? Pozvali ste političke aktere da potpišu Kodeks o uljuđenom ponašanju u predizbornoj kampanji. Imate li povratnih informacija? Šta Kodeks podrazumijeva?

Za očekivati je burnu i prljavu izbornu kampanju jer su ulozi veoma veliki. Da li će se nastaviti po starom ili će doći do čišćenja kriminala i korupcije, te posljedično do zatvaranja političkih kriminalaca, građani će odlučiti. Ono u što možemo biti sigurni je da će ovi na vlasti pokušati i učiniti sve dozvoljeno i nedozvoljeno da zadrže privilegije i moć, te da neće birati sredstva u obračunu sa svojim političkim protivnicima.

Zato sam i pozvala na jedno fer i civilizirano ponašanje koje podrazumjeva gospodsko ophođenje i poštivanje drugih i drugačijih, te izbjegavanje bilo kakvih negativnosti i izazivanja mržnje. Kao što se i moglo očekivati vlast na sve nas u opziciji gleda kao na smrtnog neprijatelja i osim što nas medijski ignoriraju, „ispod stola“ nastoje da nam pričine što veću političku štetu istovremeno se pred narodom praveći kao da ne postojimo. No mi smo tu i sa narodom i uz njegovu pomoć vraćamo dobro na poziciju moći.

Kandidatkinja se za članicu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Kako biste ocijenili djelovanje aktuelnog saziva Predsjedništva BiH i poziciju BiH na međunarodnom planu protekle četiri godine?

Aktuelni saziv Predsjedništva osim providnih propagandnih bljeskova, konkretno nije učinio ništa značajno. Sve su se te aktivnosti svele na tehničku svakodnevnicu funkcioniranja birokratske vlasti uz nezaobilazan red svakodnevnog hvaljenja bez pokrića. Jedinstveni su bili samo u trošenju proračunskog novca, dok su s druge strane sramotili državu svakom ozbiljnijom prigodom. Poziciju BiH na međunarodnom planu dodatno su srozavali svojim svađama, oprečnim stavovima i kontradiktornim izjavama. Sve u svemu nemaju prolaznu ocjenu.

Vaš protivkandidat i aktuelni član Predsjedništva BiH Dragan Čović godinama je obećavao aktivaciju MAP-a za članstvo BiH u NATO-u. No, do toga nije došlo. Šta je uzrok tome? Čovićevo približavanje Rusiji, kako tvrde pojedini analitičari, protivljenje RS ili nešto treće?

Njegov lažni optimizam i obećanja bez pokrića dio su njegova političkog habitusa i svatko zna da je dotični majstor manipulacije. Također, javna je tajna da je on po mišljenju mnogih marioneta Beograda i posljedično ruski čovjek u BiH. Posljedice takve i takvih politika najviše osjete Hrvati na svojim „političkim plećima“.

Naravno da su ruski interesi da se spriječi ulazak BiH u NATO pod svaku cijenu, stoga usklađeno djelovanje predsjednika HDZ BiH i SNSD ne treba izazivati nikakvo čuđenje. Smatram da je njihov trud dugoročno uzaludan i da u najboljem slučaju po njih samo mogu jedno vrijeme odugovlačiti ulazak BiH u NATO, ali da će se isto gotovo sigurno dogoditi. Uostalom EU i NATO su prirodno okruženje i poželjna politička okolina za BiH.

Kako ocjenjujete aktuelnu situaciju u regiji? U kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, svjedoci smo različitih izjava o prekrajanju granica na Balkanu, ali i posljedica po BiH. Kakav je Vaš stav?

Nema i ne može biti novih prekrajanja granica na ovim prostorima jer bi to ponovno izazvalo patnje i muke odnosno novi rat. Politički Beograd nikakvo da shvati da je logika velikosrpskog neoekspanzionizma gubitnička logika i gubitnička politička opcija koja je izazvala stotine tisuća mrtvih i ranjenih te uništenje više država. Zbog takvih bolesnih i nerealnih ideja svima nam je život djelomično uništen i posljedično nepopravljivo izmjenjen. Što je još čudnije nakon godina i godina, politički Beograd i dalje smatra da on treba diktirati i određivati politički i svaki drugi život suverenim državama u regiji. Ta ludost i taj bezobrazluk nam desetljećima ne da da normalno živimo i razvijamo se.

Kakvo je Vaše mišljenje o oduzimanju imovine BiH u Hrvatskoj, kao i o činjenici da Hrvatska crpi resurse naše države, poput toga da Hrvatska Elektroprivreda godišnje inkasira 70 miliona KM crpeći vodu iz Buškog jezera bez saglasnosti BiH?

Naravno da je negativno i naravno da te i takve aktivnosti ne smijemo više dopuštati. Ovo pitanje trebate kao poziv na odgovornost uputiti sadašnjoj vlasti koja ima instrumente da ga riješi u našu korist. Zašto ništa ne rade, da li su možda „u talu“ sa dužnosnicima u Hrvatskoj i da li im odgovara ovakvo stanje morate iznova i iznova javno pitati njih i naravno pozvati ih na odgovornost?? Država uvijek ima mehanizme i može da se zaštiti kad hoće, a ovo povremeno medijsko prepucavanje je samo mazanje očiju javnosti. Kad se hoće može se, pitanje je samo zašto se neće?

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, stranke koja trenutno predstavlja hrvatski narod u vlasti, najmanje govori o lošoj ekonomskoj situaciji u BiH. Kako gledate na takvu politiku HDZ-a BiH, koja uvijek uspijeva da političku diskusiju prebaci na identitetska pitanja, a trenutno obnaša vlast od vrha do dna?

Da, nažalost je tako. Nevoljko priznajem da su usavršili tehnologiju vlasti i manipulacije nad izrabljenim i prevarenim narodom. Obećavali su mnogo i obećavali su u suštini uvijek isto. Ništa nisu uradili i što je još gore nisu ni pokušali da urade. Kod njih sve uvijek ostane na riječima, osim kad treba posušiti i opeljušati državni proračun, tu su prvaci svijeta. Uvijek iznova varaju narod sa trećim entitetom, trećim kanalom na hrvatskom jeziku, ekonomskim blagostanjem, socijalnim davanjima i sl., a ništa od toga nije ispunjeno.

Vješto igraju na kartu nacionalnih sukoba i svađa, a majstorski pokradu glasove na izborima tako da su ljudi obeshrabreni te dovedeni u stanje apatije i teške depresije. No ono što nam budi nadu jeste sve veći javni otpor takvoj vlasti i politici te sve veće otvoreno kritiziranje iste od strane naroda kojemu je više dosta svega. Zato i ja pitam glasače jel’ dosta više? Dokle možemo trpiti više ovakvo stanje surovog siromaštva i općeg jada?

Kandidat DF-a Željko Komšić najavio je da će zatvoriti ured koji Dragan Čović koristi u Mostaru ukoliko pobijedi na izborima. Kakav Vi stav imate o tome?

Politička taktika i strategija Željka Komšića je što više napadati Hrvate i državu Hrvatsku tako izazivajući negativnu emociju kod svog biračkog tijela i mobilizirajući ih na glasovanje jer je on upravo taj koji će se sa tom etničkom skupinom i nacionalnom državom najbolje obračunati, a tobože u interesu BiH. Takva politika osim što je dugoročno vrlo loša, donijela je kao rezultat vrlo niske odnose Bošnjaka i Hrvata, donijela je novu mržnju i podjele, te posijala sjeme razdora i potencijalnih novih sukoba za sljedeća desetljeća.

Nadam se da vi i vaše čitateljstvo uviđate da je ovaj stav i ova politika upravo novi početak još jednog ciklusa zatvorenog kruga mržnje i sukoba koji ovu državu već stotinama godina drže u mraku i nesreći. Manipulirati narodom na način da posredno pozivate na osvetu i obračun (sjetite se samo nedavne izjave o mitraljezu uprenom prema Mostaru) sa političkim neistomišljenicima i sa jednim čitavim narodom, samo zato što ne dijeli vaše stavove i ideje je ništa drugo nego dobra priprema na novi jad i muku svog i svačijeg djeteta u BiH.

Željko Komšić je veća opasnost za BiH od Milorada Dodika jer ako uzmete premisu da je povijest učiteljica života, onda ovo što radi Željko Komšić je po već više puta viđenom receptu iz prošlosti siguran put ka kraju, a sve zbog osobnih sujeta i inih interesa. To je žalosno gledati, a još jadnije živjeti.

Da li ste, kao kandidatkinja HDZ-a 1990, spremni da u cilju procesa pomirenja, pozovete na poštivanje presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju? Po jednoj od presuda, Hrvatska je proglašena krivom za formiranje udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Ne želim da me se i da nas se sve uvlači opet u neku besmislenu spiralu beskonačnih rasprava o prošlosti koje samo rezultiraju novom mržnjom i netrpeljivostima. Povijest ostavimo povjesničarima. Isto tako neće biti sreće ako nasilno nekomu namećete ulogu i teret prošlosti za koje on, odnosno njegov narod smatra da nije korektno da je nosi.

Haški sud je sudio pojedincima, a ne državama i ne narodima. Nije imao mandat da sudi državama te je tu situacija dodatno izvrnuta, jer se krivim proglašavaju osobe koje nisu ni bile u postupku i koje nisu imale priliku da iznesu svoju obranu. Ne razumijem tu konstantnu želju za nekom retroaktivnom osvetom u smislu naslade koja ne može doći, a samo može posijati sjeme novih zala.

S druge strane razumijem frustracije, ali one više nisu primjerene ni sredini ni vremenskom okviru. Ako je stvarna namjera ovog i ovakvih pitanja reduciranje političkih prava Hrvata u BiH, odnosno vršenje nekog umjetnog pritiska i stavljanja kolektivnog biljega krivnje zbog jedne presude, onda nam je svima crna budućnost. | vijesti.ba

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće