Ispiši ovu stranicu

Ko će sve po novom zakonu morati platiti porez na nasljedstvo i poklon?

Od 1. januara 2019. godine u Kantonu Sarajevo na snagu će stupiti novi zakon koji će praktično donijeti dodatne namete za većinu građana, i to prilikom naslijeđivanja ili poklanjanja nekretnina.

Istražili smo o čemu je riječ analizirajući novi Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone.

Ukoliko sin naslijedi nekretninu od oca ili ukoliko mu otac pokloni nekretninu, po novom zakonu neće trebati platiti porez.

Međutim, iako su do sada bili oslobođeni takvog poreza, brat i sestra će primjerice po novom zakonu snositi porezne troškove ukoliko jedno drugom poklanjaju nekretninu ili je naslijeđuju. Ukoliko, primjera radi, brat sestri poklanja nekretninu, sestra će morati platiti porez.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakao Jasmin Halebić, ministar finansija KS, poreza je oslobođen prvi nasljedni red, bračni partner kada nasljeđuje u drugom nasljednom redu, roditelji ostavioca i kada nasljeđuju djeca bez oba roditelja ako se nalaze na redovnom školovanju.

Porez na poklon ne plaćaju institucije, vjerske zajednice, vakufi, vjerske zadužbine, zaklade, zatim djeca, bračni partner i roditelji poklonodavca, kao ni djeca bez oba roditelja koji se nalaze na redovnom školovanju.

Svi ostali su dužni platiti.

„Kod prometa nakretninom porez iznosi 5 posto od prometne vrijednosti te nekretnine. Ako je riječ o naslijeđivanju porez je 8 posto, a kod poklona 10 posto vrijednosti na poklon primljene nekretnine“, rekao je Halebić za Fokus.ba.
Ukoliko neko na poklon dobije gotov novac ili vrijednosne papire čija je pojedinačna vrijednost veća od 5.000 KM, morat će platiti 10 posto poreza.

Kada je riječ o prometu nekretnina, određene kategorije će kao i do sada biti oslobođene plaćanja poreza:

– Kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, svoje stambeno pitanje rješava prvi put kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 metara kvadratnih, odnosno kupovinom zemljišta do 300 metara kvadratnih za izgradnju kuće.

– Državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 metara kvadratnih za prvog člana domaćinstva a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 metara kvadratnih.

– Korisnik lizinga koji nekretninu stiče od lizing kompanije nakon isteka lizing perioda.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće