Ispiši ovu stranicu

Zločinac, a ne heroj: Sud odbio zahtjev za rehabilitaciju Milana Nedića

Viši sud u Beogradu odbio je zahtjev za rehabilitaciju Milana Nedića, premijera Srbije tokom Drugog svjetskog rata.

To znači da Sud nije ukinuo Uredbu FNRJ iz 1949. godine, kojom je kolaboracionistički premijer proglašen za ratnog zločinca i na osnovu koje su mu oduzeta imovinska i građanska prava, piše Blic.

Sud je rješenjem, napisanim na stotinak stranica, obrazložio ovu odluku u kojoj stoji da je uvidom u sve priložene dokaze i nakon saslušanja svjedoka zaključio da se nisu stekli pravni uvjeti da Nedić bude rehabilitiran.

Postupak rehabilitacije trajao je pune tri godine, tokom kojih je održano 12 ročišta. Prvo je održano 7. decembra 2015. godine, od kada je saslušano šest svjedoka, a sudu je dostavljeno na hiljade strana dokumenata, najviše iz Arhiva Srbije.

Zahtjev da se "srpskoj majci", kako su Nedića zvali, vrate građanska prava potekao je od Srpskog liberalnog savjeta, Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima te porodice Nedić.

Predlagači su pokušali da dokažu kako Nedić, koji je na čelu Vlade nacionalnog spasa bio od augusta 1941. do oktobra 1944. godine, nije odgovoran ni za Holokaust u zemlji, ni za osnivanje logora, kao ni za masovna strijeljanja.

Kako je tvrdio advokat Zoran Živanović, Vlada koju je Nedić vodio formirana je i radila u skladu sa tadašnjim pravnim normama, jer kada neka zemlja kapitulira - nema dalje borbe.

Predlagači su navodili i da je Nedić spasio mnoge koji su bježali od Italijana, Albanaca s Kosova, Bugara i Mađara, kao i da je pomogao mnogim uhapšenim skojevcima.

Nedićeva vlada raspuštena je 4. oktobra 1944, a on je dva dana kasnije, sa većinom ministara prebjegao iz zemlje. Britanci su ga predali jugoslovenskim snagama 1. januara 1946. godine.

Prema zvaničnoj verziji, Nedić se ubio skokom kroz prozor zatvora Ozne i nikada formalno nije optužen, ni osuđen.

Izvor: Blic

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće