19 Srpanj 2019
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Apsurd bh. pravosuđa: Nehru Ganić, optužen za ratni zločin, postao sudski vještak

Ima li kraja apsurdima u bh. pravosuđu? General tzv. Armije BiH Nehru Ganić, optužen za ratni zločin nad 32 srpska civila i zarobljenika u Čemernu kod Ilijaša, s još 11 muslimanskih vojnika i oficira u drugom predmetu je postao sudski vještak.

Svjedočio je uz odobrenje Sudskog vijeća, na poziv obrane Mensura Đakića i Begzada Kajtazija, optuženih za zločin nad Srbima u Bukviku kod Brčkog. Tužitelj je odbio da ga ispita.

Nehru Ganić je bio ratni komandant Teritorijalne obrane muslimanske vojske u Brezi. Iste one jedinice koja je, zajedno sa svojim komandantom 10. lipnja 1992. godine bila dio udruženog zločinačkog pothvata. Prema optužnici, sudjelovali su u općem napadu na selo Čemerno, u kojem je monstruozno likvidirano sv srpsko stanovnišetvo koje su zločinci u selu zatekli - djeca, žene, starci, zarobljenici. Zajedno sa izvršiteljima iz Breze i Vareša, Ganićeva jedinica sve objekte je porušila ili spalila. I zatrla tragove sela koje više ne postoji, prenosi Glassrpske.

Sve ove navode Tužiteljstva tvrdio je i Sud BiH. Ali, umjesto u pritvor i na optuženičku klupu, u suđenju koje neobjašnjivo nikako da počne, Nehru Ganić ušetao je slobodan, u sudski kompleks! Pred sudnicom s optuženima i njihovim advokatima “razrađivao” je taktiku. A onda zasjeo na klupu za vještake – “pravednike” kako to esnaf voli da kaže.

Duže od dva sata, baš kao studentima vojne akademije, objašnjavao je taktiku ratovanja, borbene rasporede i vojna pravila. Crtao karte, pretpostavljao, po samo njemu znanim kriterijima, procjenjivao i na kraju, “velikodušno” sudskom vijeću “sugerirao” kako njegov ratni suborac i također komandant bataljuna, koji je zločin nad Srbima počinio u naselju Bukvik kod Brčkog, nije mogao spriječiti ili kazniti počinitelje.

Na ovakav nonsens u sudnici, odreagirao je jedino tužitelj Miroslav Janjić. Odbio je da ispituje optuženog za ratni zločin. No kakva volšebna slučajnost – od traženog video-materijala cijelog ročišta, baš taj dio snimka nije nam dostavljen.

“Ispitivanje vještaka protiv koga je potvrđena optužnica za ratne zločine predstavlja kršenje svih načela Zakona o kaznenom postupku BiH i omalovažavanje žrtava srpske nacionalnosti, kao i svih žrtava u BiH. Ja u tome ne želim da sudjelujem!”, izjavio je tužitelj Janjić.

Tko je prekršio Zakon o javnom informiranju i načinio “selekciju” video-materijala, stručne službe Suda BiH ili Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Džemila Begović!? Ista ona, koja je 12 godina radila kao tužitelj i selektivno istraživala ratne zločine. A onda je presvukla togu i počela da presuđuje u istim tim predmetima “zaboravljajući” ono što i brucoši pravnog fakulteta znaju – da je iz predmeta u kojima je radila kao tužitelj, kao sudija bila obavezna da zatraži vlastito izuzeće. I o tome da obavijesti predsjednika Suda.

Ali, ona je “zaboravila” oboje – sve dok, na pritužbe advokata optuženih, nije odreagirao Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH i Begovićevu “sklonio” iz Odjeljenja za ratne zločine u ono koje sudi za organizovani kriminal. U svim predmetima, osim ovog!

Zašto su Mensur Đakić i Begzad Kajtazi izuzetci od pravila, odgovor smo tražili više puta u Sudu BiH. Nismo ga dobili. Samo je povremeno “zaboravna” Begovićeva još početkom travnja, kada je zarad pravde i pravičnosti tužitelj Janjić, tražio izuzeće optuženog vještaka “obećala” da će on ipak svjedočiti! Ne obazirući se na mišljenje kolega u vijeću Jasmine Kosović i Darka Samardžića!

Odluka u pisanoj formi od Suda do Tužiteljstva “putovala” je više od dva mjeseca i postupajućem tužitelju, bar tako tvrdi ni do danas nije dostavljena. A trebala je! Advokat optuženog Kajtazija, protiv kojeg je nedavno tužitelj podnio prijavu zbog prijetnji i uvreda, a zbog fizičkog nasrtaja, danas je zadovoljan svojim “remek djelom”. Brani neobranjivo i krivicu prebacuje na tužitelja!

“Cilj je da se diskredituje vještak to je teška zloupotreba Tužiteljstva da se u tijeku vještačenja optuži za ratne zločine”, rekao Osman Mulahalilović advokat Mensura Đakića.  

A vještak i optuženi ratni zločinac Ganić, vještačio je i ranije u korist svojih suboraca optuženih u predmetima Viktor Bubanj, Trusina i drugim! Baš kao i Martin Frančešević, koji je pred drugim vijećem u predmetu Sakib Halilović i Elfeta Veseli od vještačenja izuzet onog momenta kada je vijeće saznalo da se protiv njega vodi istraga! A Frančešević je tek osumnjičeni zločinac, za razliku od optuženog Ganića!

Dnevnik.ba

Pročitano 489 puta

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Zadnje vijesti

Kardinal Puljić: Prijete mi!

Kardinal Puljić: Prijete mi!

Vladajuće strukture ne rade za narod, nego za stranački interes...

I danas oblačno sa mogućom kišom

I danas oblačno sa mogućom kišom

U Sarajevu sunčano. Tokom poslijepodneva ili krajem dana postepen porast...

Na cestama BiH od početka 2019. poginulo 115 osoba

Na cestama BiH od početka 2019. poginulo 115 osoba

Neprilagođena brzina i uticaj alkohola preovlađuju kao uzrok saobraćajnih nesreća

STOMAK ĆE SPASTI BEZ DIJETE

STOMAK ĆE SPASTI BEZ DIJETE

Dolazi nam ljeto i svi želimo izgledati najbolje moguće.

Jeste li znali ovih 9 stvari o kukuruzu?

Jeste li znali ovih 9 stvari o kukuruzu?

Bez obzira voljeli ga više na klipu ili u zrnu,...

Znate li koja je riba najbolja, a koja je najgora za vaše zdravlje?

Znate li koja je riba najbolja, a koja je najgora za vaše zdravlje?

I je li baš uvijek divlja riba bolja od one...

Rukuju hranom, a nisu išli na sanitarni pregled

Rukuju hranom, a nisu išli na sanitarni pregled

Nije rijetkost da radnici u objektima koji služe i prodaju...

Ursula von der Leyen upozorila na nepošteni tretman istočnih država članica EU

Ursula von der Leyen upozorila na nepošteni tretman istočnih država članica EU

Von der Leyen je također sugerirala da će ponuditi Italiji...

U BIH oprali više od 10 miliona maraka: Kokainskim novcem opremali federalne specijalce

U BIH oprali više od 10 miliona maraka: Kokainskim novcem opremali federalne specijalce

Vođu narko kartela Edina Gačanina u Sarajevu čuvali pripadnici Federalne...

Obustavljen promet za teretna motorna vozila i autobuse na GP Brčko – Gunja

Obustavljen promet za teretna motorna vozila i autobuse na GP Brčko – Gunja

Na glavnim cestovnim pravcima promet teče bez smetnji i posebnih...

Inspekcija otkrila 30 neprijavljenih radnika, zapečaćeno 13 objekata

Inspekcija otkrila 30 neprijavljenih radnika, zapečaćeno 13 objekata

U 63 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim...

Saobraćaj u BiH odvija se nesmetano, na granici nema dužih zadržavanja

Saobraćaj u BiH odvija se nesmetano, na granici nema dužih zadržavanja

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica...

Vrijeme