Ispiši ovu stranicu

Obim industrijske proizvodnje u BiH prošle godine veći za 3,1 posto u odnosu na 2016.

Obim industrijske proizvodnje u BiH prošle godine je bio veći za 3,1 posto u odnosu na 2016. godinu, navodi se u godišnjem izvještaju Centralne banke BiH.

U izvještaju se ističe da je industrijska proizvodnja bilježila rast u sva četiri kvartala 2017. godine.

Prosječan rast industrijske proizvodnje u prošloj godini zabilježio je dvocifren rast od 15 posto u odnosu na baznu 2010. godinu.

Rast proizvodnje zabilježen je u rudarstvu i prerađivačkoj industriji, a značajan pad bilježe proizvodnja i snabdijevanje električne energije i plina.

Najznačajniji doprinos rastu industrijske proizvodnje u prošloj godini dala je prerađivačka industrija sa godišnjim rastom od 5,3 posto, dok je negativan utjecaj imala proizvodnja i snabdijevanje električne energije i plina sa padom od 4,1 posto.

Ključni doprinos rastu prerađivačke industrije zabilježen je u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme, proizvodnji papira, baznih metala i tekstila.

Rast proizvodnje u ovim djelatnostima pozitivno se odrazio na rast izvoza.

Rast proizvodnje od pet posto ostvaren je u području vađenja rude i kamena.

U okviru ovog područja zabilježen je rast djelatnosti vađenja ugljena i lignita što je u uskoj vezi sa rastom izvoza električne energije.

Izuzetno visoka stopa rasta obima proizvodnje zabilježena je u proizvodnji papira od 16,9 posto i baznih metala od sedam posto.

Izvoz ovih proizvoda prošle je godine porastao za 14,3 i 22 posto.

Značajniji doprinos ukupnom rastu industrijske proizvodnje prošle godine u BiH dala je i proizvodnja kapitalnih proizvoda.

U okviru ove grupe proizvoda visoke stope rasta ostvarene su u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme.

Nešto niži godišnji rast zabilježen je u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, najviše iz razloga što je zabilježeno smanjenje godišnje proizvodnje prehrambenih proizvoda i odjeće.

Stagniranje proizvodnje zabilježeno je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Unutar ove grupe najveći udio ima djelatnost proizvodnje namještaja koja posljednjih godina bilježi kontinuirani godišnji rast.

U građevinarstvu je zabilježen pad obima proizvodnje koji je u odnosu na prethodnu godinu bio manji za 2,5 posto.

Smanjenje indeksa proizvodnje u građevinarstvu pod utjecajem je pada segmenta niskogradnje koji je u odnosu na prethodnu godinu manji za 4,9 posto, dok je visokogradnja ostvarila rast od 3,6 posto.

Pad u niskogradnji naročito se odnosi na zastoj u gradnji Koridora 5C.

U oblasti trgovine zabilježen je rast od osam posto na godišnjem nivou, prvenstveno kao rezultat aktivnosti u trgovini na veliko, posredovanju u trgovini i trgovini namalo.

U 2017. godini kumulirana neto proizvodnja električne energije niža je za 5,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Iako je zabilježen pad proizvodnje u ovoj oblasti prošle godine, rast električne energije uzrokovao je značajan rast vrijednosti izvoza koji je u odnosu na 2016. godinu veći za 43,6 posto.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće