Ispiši ovu stranicu

KAROLINA VIDOVIĆ KRIŠTO SPUSTILA PROVOKATORU

Tražila da joj se prevede prijava protiv nje jer je pisana ekavicom

AKTIVIST Ivan Zidarević, porijeklom iz Beograda, a s dugogodišnjom adresom u Zagrebu, prijavio je HRT-ovu urednicu i voditeljicu Karolinu Vidović Krišto Novinarskom vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva.

Učinio je to nakon njenih izjava u emisiji Dobar dan, Hrvatska prije nešto više od tri mjeseca kada je ustvrdila da “spolni odgoj ima jasne poveznice s pedofilijom”. Pored toga je, nakon što je iz konteksta izvadila nekoliko rečenica iz nagrađivane knjige Zorana Ferića Anđeo u ofsajdu, ustvrdila da ta knjiga “promiče kazneno djelo pedofilije”.

Prijavio Vidović Krišto Novinarskom vijeću časti, ona tražila prijevod jer je prijava pisana ekavicom

Zidarević je Vidović Krišto, HRT-ovu urednicu i voditeljicu prijavio Vijeću časti. Učinio je to na isti način na koji se i inače kao društveni aktivist obraća institucijama, na ekavici. No za Karolinu Vidović Krišto to je bilo previše.

Tako je Zidarević nakon tri mjeseca od Novinarskog vijeća časti dobio odgovor u kojem ga se moli da prijavu protiv HRT-ove urednice i voditeljice ponovno napiše, ali na “književnom hrvatskom jeziku” jer je Vidović Krišto zatražila prijevod prijave.

Iz HND-a su Zidareviću napisali kako smatraju da s pravnog stanovišta HRT-ova perjanica ima na to pravo jer bi se, u slučaju da ne dobije prijevod, moglo ustanoviti kako joj nije omogućeno da se u rečenoj prijavi brani pa onda ni odluka Novinarskog vijeća časti ne bi bila pravovaljana.

Zidarević: Prvi put je nekome otvoreno zasmetala moja ekavica

Za Index je komentirao da je prvi put dobio ovakav odgovor, a da je dosad kao aktivist razmijenio tisuće mailova s državnim institucijama.

“Više puta sam se žalio na Vidović Krišto povjereniku HRT-a. On je meni redovno odgovarao da nisu nađene nikakve nepravilnosti. Sada sam je prijavio HND-u. U toj prijavi nema ništa sporno osim ekavice. Ja govorim i pišem ekavicom, iz Srbije sam porijeklom i to nije nikakva tajna. Kad se obraćam javnim tijelima, a vrlo sam aktivan, ja se obraćam na ekavici. Nema mi smisla mijenjati moj način govora i samo sam čekao kome će to zasmetati. Nije otvoreno zasmetalo nijednom državnom tijelu ni Predsjednici, ali je Karolini Vidović Krišto”, rekao je Ivan Zidarević za Index.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće