Ispiši ovu stranicu

Zatvorena Fabrika duvana Banja Luka: Vlada RS-a digla je ruke od nas

Fabrika duvana Banjaluka, koja u stoodstotnom vlasništvu bugarske kompanije „Bulgartabac“, definitivno je zatvorena, piše Capital.ba.

Svi radnici pristali su na isplatu otpremnina u iznosu od po 500 eura po godini staža, a isplata počinje već 10. juna. Bugare će konačni ključ u bravi koštati oko dva miliona KM.

Informaciju potvrđuju i radnici kojima više nije dozvoljen ulazak u fabrički krug. Od ponovnog pokretanja proizvodnje, dodaju, definitivno nema ništa.

– Radnici su pristali na isplatu. Vlada Republike Srpske digla je ruke od nas. Nisu nam rekli imaju li namjeru da bilo šta rade po pitanju problema u Fabrici duvana. Očekujemo isplate otpremnina već 10. juna. Nemamo pravo na naknade sa biroa za zapošljavanje i to pokušavamo da riješimo sa Vladom. Od 4. aprila Bugari se nisu izjašnjavali da li namjeravaju da prodaju fabriku. Još nekoliko ljudi dolazi na posao, ali samo da posao privede kraju – kazao je danas predsjednik sindikalne organizacije Fabrike duvana Miroslav Marinković.

U Vladi Republike Srpske stanje redovno. Niko nema informacije o tome da za koji dan počinje isplata otpremnina, a prije samo dva mjeseca obećavali su da radnike neće ostaviti na cjedilu.

Resorni ministar Stevo Mirjanić, koji je Vladi u nekoliko navrata iznosio ideje u vezi sa propalom fabrikom, danas je na Jahorini. U njegovom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS više informacija ne daju.

„Bulgartabac“ je u potpunosti ispoštovao dogovore s Vladom RS pa ona, realno, i nema način da se u privatnom preduzeću bori za obnovu proizvodnje i čuvanje radnih mjesta.

U bugarskom pismu s kraja marta jasno stoji da su se već obratili svim potencijalnim strateškim investitorima. Rezultat je, kako je tada navedeno, to što je “British American Tobacco” prošle godine preuzeo maloprodajni lanac “Lafka” banjalučke Fabrike duvana i očuvao 153 radna mjesta.

U „Bulgartabacu“ su podsjetili da su posljednjih mjeseci održali sastanke sa zaposlenima i njihovim predstavnicima, kako u fabrici, tako i uz učešće Vlade pa “vjeruju da su pružili potpuno jasnu i vrlo povoljnu alternativu za zaposlene”.

A, povoljna alternativa upravo su otpremnine koje će, prema Marinkovićevim riječima, Bugare koštati oko dva miliona KM.

– Bugari sami priznaju da im se više isplati da nam daju otpremnine, nego da nam isplaćuju plate dok se ne nađe strateški partner – kazao je nedavno Marinković.

Još u junu prošle godine “British American Tobacco” je kupio sve brendove cigareta koji se proizvode u Fabrici duvana Banjaluka od preduzeća „Bulgatrabac Holding“ i njegovog povezanog društva „Blagoevgrad-BT“ kao i maloprodajni lanac Fabrike duvana Banjaluka – „Lafka“. Sindikat je o tome obavijestio Vladu RS, jer je još bio na snazi memorandum kojim se „Bulgartabac“ obavezao na zadržavanje radnika i proizvodnje na tri, odnosno pet godina.

Bugarska kompanija kupila je 2013. većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM.

U međuvremenu, kroz tender ponudu, bugarski holding je povećao svoj udio na 90 odsto, da bi prošle godine otkupio i preostale akcije te na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duvana Banjaluka.

Nakon gašenja jedine ovakve fabrike u Republici Srpskoj, u vlasništvu „Bulgartabaca“ ostaće milionski vrijedno zemljište i objekti u centru Banjaluke.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće