Ispiši ovu stranicu

Bošnjaci u šoku: Srbi traže svoj kanton u FBiH

Kada počnu najavljene ustavne promjene u Federaciji BiH predstavnici srpske naroda tražiće da Drvar, Glamoč i Grahovo dobiju poseban status unutar ovog entiteta, javljaju mediji iz RS!

U okviru službenih pregovora o najavljenim ustavnim promjenama u Federaciji BiH, odnosno o formiranju hrvatskog i bošnjačkog “megakantona”, predstavnici Srba u ovom entitetu zahtijevat da i oni dobiju svoju teritorijalnu formaciju, odnosno svojevrsni savez povratničkih srpskih općina, jer tvrde da, za razliku od Bošnjaka i Hrvata u RS, oni u FBiH nemaju poziciju koja bi im jamčila sigurnost i konstitutivnost!

Ova inicijativa prvi put je iznesena prije nekoliko godina, a srpska predstavnici kažu da će je ponovno aktivirati, jer je njihov položaj sve teži, piše “Press RS”.

Prema riječima Mile Marčete, zastupnika u Parlamentu FBiH, Srbi povratnici traže poseban status unutar Federacije BiH, jer trenutno nisu konstitutivan narod u ovom entitetu.

 

“To može biti jedna vrsta kantona ili posebne organizacije, koja bi, kao cjelina bila pod krovom Federacije BiH. Smatramo da bi trebalo formirati savez općina, a ako nekome bode oči da se to zove savez srpskih općina, ta odrednica može biti zamijenjena.

U tom savezu bili bi Drvar, Glamoč i Grahovo, a nije sporno da bude i neka multietnička općina, kao što je Ključ i slično. Moramo imati neki autoritet, zakonske i ustavne norme koje bi nam jamčile konstitutivnost i vratile osjećaj da smo dio ovog društva “, rekao je Marčeta za Press RS.

 
 

(Mondo.ba)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće