23 Lipanj 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Građani nisu dovoljno svjesni ozbiljnosti kardiovaskularnih bolesti

Istraživanje stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo FBiH dokaz je da stanovnici Federacije BiH nisu dovoljno svjesni ozbiljnosti kardiovaskularnih bolesti, kao jednog od vodećih uzroka obolijevanja i smrtnosti.

Ustanovljeno je to usljed praćenja trendova faktora rizika (hipertenzija, pušenje, nepravilna ishrana, izostanak fizičke aktivnosti), koji su promjenljivi i na njih se većinom može utjecati.

Tako skoro polovina (42,1 posto) od ukupnog broja odraslih (45,3 posto muškaraca i 38,9 posto žena) ima hipertenziju i/ili je pod terapijom. Skoro polovina (44,1 posto) odraslog stanovništva su pušači (56.3 posto muškaraca i 31.6 posto žena). Više od polovine stanovništva u Federaciji BiH (54.1 posto) svakodnevno je izloženo duhanskom dimu od drugih pušača u zatvorenim javnim prostorima.

Iz Zavoda naglašavaju da je sprečavanje kardiovaskularnih bolesti dugoročan proces i (osim zdravstvenog) zahtijeva aktivno učestvovanje i drugih sektora, kao i političku opredijeljenost donosilaca odluka putem zdrave javne politike u kojoj zdravlje i omogućavanje zdravih izbora stanovništva mora i treba biti prioritet.

- Dobra međunarodna praksa dokaz je da ima mnogo načina da se doprinese smanjenju obolijevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, a nije u djelokrugu rada isključivo zdravstvenog sektora - ističu.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH mišljenja su da je za smanjenje broja pušača (kao najvećeg pojedinačnog faktora rizika) potrebno održati trend povećanja cijena i poreza na duhanske proizvode, a zalažu se i za kompletnu zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima čime bi bila osigurana efikasnija zaštita od eventualnih posljedica pasivnog pušenja.

- Isto se odnosi i na alkohol. Potrebno je povećanje cijena i poreza na alkoholne proizvode, zabraniti reklamiranje i promociju alkoholnih proizvoda kao i prodaju mlađima od 18 godina - ističu.

U cilju zaštite zdravlja stanovništva, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ukazuju i na važnost promocije značaja pravilne ishrane.

- U mnogim državama uvode se posebni porezi na nezdravu hranu. Za to je potrebno dobiti podršku proizvođača hrane i industrije u reduciranju unosa soli u hrani i zamjeni trans-masti s polinesaturiranim mastima, kao i smanjenje unosa šećera u prehrambenim proizvodima. Posebno je značajna podrška, već iniciranim programima zdrave ishrane u predškolskim i školskim ustanovama u određenim gradovima u FBiH, jer tako doprinosimo zdravlju sadašnjih i budućih generacija - ističu iz Zavoda.

Bitnim za sprečavanje nastanka kardiovaskularnih bolesti smatraju i fizičku aktivnost. Naglašavaju da se za to uvijek mora naći vremena, a u skladu s godinama, zdravstvenim stanjem i naravno uz savjet zdravstvenih djelatnika.

- Potrebna je samo dobra volja i snažan motiv da se uradi nešto korisno za zdravlje. Sjedenje treba zamijeniti šetnjama, boravkom u prirodi i/li nekom od fizičkih aktivnosti. To smanjuje stres i unapređuje zdravlje - ističu.

Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva finalizirao je, u cilju doprinosa sprečavanju i nadzoru kardiovaskularnih bolesti na nivou primarne zdravstvene zaštite - timova porodične medicine u Federaciji BiH, vodiče za kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, dislipidemiju kao i smjernice vezane za vodeće faktore rizika kao što su hipertenzija, pušenje, nepravilna ishrana, dijabetes i fizička neaktivnost.

Dokumenti su namijenjeni unapređenju rada zdravstvenih radnika u timovima porodične medicine, koji su za pacijente "ulazna vrata" u zdravstveni sistem. Tu bi trebalo najefikasnije da se ustanovi rana dijagnoza i poduzme tretman oboljelih, ali i radi na sprečavanju i nadzoru faktora rizika koji dovode do tih oboljenja.

Izrada vodiča i smjernica za kardiovaskularne bolesti, kao i informativnih letaka za stanovništvo dio su projekta "Jačanje i unapređivanje modernih i održivih javno zdravstvenih strategija, kapaciteta i usluga za poboljšanje zdravlja stanovništva u BiH", koji je razvijen i podržan u partnerstvu Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Kardiovaskularne bolesti ili bolesti srca i krvnih sudova u Federaciji BiH čine 53 posto vodećih uzroka smrtnosti, što odgovara stanju u regiji. U grupi nezaraznih bolesti, posljednjih godina u Federaciji BiH bilježi se kontinuirani porast stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti izražen kao stopa na 100.000 stanovnika (od 335,2 u 2010. do 507,5 u 2016. godini).

Vodeća oboljenja iz grupe kardiovaskularnih bolesti su moždani udar, kardiomiopatija, srčani zastoj, akutni infarkt miokarda i hipertenzija. Porast smrtnosti bilježi se posebno kod hipertenzije kao uzroka smrtnosti (od 24,5 na 100.000 stanovnika u 2010. do 41,2 na 100.000 u 2016. god.) kao i porast smrtnosti od akutnog infarkta miokarda (stopa od 69,2 na 100.000 stanovnika do 90,6 na 100.000 stanovnika u 2016. godini).

U državama širom svijeta, svake godine bilježi se 17 miliona smrtnih slučajeva usljed neke od kardiovaskularne bolesti, najčešće srčani ili moždani udar. Više od 80 posto smrti od KV bolesti javlja se u nerazvijenim i srednje razvijenim državama. Više od 75 posto smrtnih slučajeva može se spriječiti prevencijom i reduciranjem faktora rizika (hipertenzija, pušenje, nepravilna ishrana, izostanak fizičke aktivnosti).

Pročitano 91 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

BiH mogla izgraditi 460 km autoputeva bez marke kredita

BiH mogla izgraditi 460 km autoputeva bez marke kredita

Da su vlasti sav novac koji je prikupljen od akciza...

Trikovi kako se znojiti manje - i kako da znoj ne smrdi toliko

Trikovi kako se znojiti manje - i kako da znoj ne smrdi toliko

Znate li da znoj nije kriv za žute mrlje na...

Radnici bježe iz „Preventa“!

Radnici bježe iz „Preventa“!

Plaće neće biti niže od 500 eura, ispalio je 2011....

Trikovi od najistaknutijih kuhara: S njima će vam kuhanje biti DUPLO LAKŠE!

Trikovi od najistaknutijih kuhara: S njima će vam kuhanje biti DUPLO LAKŠE!

Gotovo svatko može složiti da je kuhanje umjetnost.

7 brzih načina kako da se odvratnog zadaha zauvijek riješite i sve bakterije u ustima uništite

7 brzih načina kako da se odvratnog zadaha zauvijek riješite i sve bakterije u ustima uništite

Sjećate se čuvene scene iz nagrađenog filma Titanik 1988. godine...

Kod Podlugova usporen saobraćaj, na graničnim prijelazima čeka se do 30 minuta

Kod Podlugova usporen saobraćaj, na graničnim prijelazima čeka se do 30 minuta

Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima.

APEL VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE: Vratite nam otetu imovinu!

APEL VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE: Vratite nam otetu imovinu!

Nakon što je Europski sud za ljudska prava 5. lipnja...

Poslije sunca opet pljuskovi sa grmljavinom: Nakon vrućina, malo zahlađenje

Poslije sunca opet pljuskovi sa grmljavinom: Nakon vrućina, malo zahlađenje

Danas će u Bosni i Hercegovini će prevladavati pretežno sunčano...

LEKOVITA GLINA: Upija otrove iz organizma, iscepljuje rane, čisti kožu

LEKOVITA GLINA: Upija otrove iz organizma, iscepljuje rane, čisti kožu

Iznenadićete se kad budete videli šta sve može lekovita glina....

Lekovita svojstva, sastav i vrste duda, Čaj od lista crnog duda za dijabetes

Lekovita svojstva, sastav i vrste duda, Čaj od lista crnog duda za dijabetes

Na samu pomen duda često nas obuzima nostalgija. Sećamo se...

Zaraženo stado od 109 ovaca u Kiseljak je stiglo iz Tuzlanske županije

Zaraženo stado od 109 ovaca u Kiseljak je stiglo iz Tuzlanske županije

Stado od 109 ovaca zaraženo brucelozom na područje općine Kiseljak...