24 Ožujak 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Povampireni nacionalizam u EU regati

Nevjerovatna je šutnja bh. medija, političke i svake druge javnosti o najavljenoj novoj strategiji proširenja EU-a na zapadni Balkan, tzv. modelu regate.

Ponovo smo u Banjoj Luci svjedočili erupciji radikalnog nacionalizma u pomno režiranoj priredbi nazvanoj obilježavanje Dana Republike Srpske. Nastranu što se čitav svijet ismijava smotri poštara i vatrogasaca i što skupu, osim ruskog ambasadora, nije prisustvovao nijedan respektabilan ambasador ili zvaničnik bilo koje države, a posebno članica EU-a. Jasno je i to da zvanično Sarajevo, barem oni to tako objašnjavaju, ne želi upadati u zamku izolovanog Milorada Dodika i nasjedati na njegove provokacije, od kojih on politički profitira.

Bosanska politika tvrdi da je Dodiku ostalo samo to da se igra folklorom i glumi državu, a da je svoju pravu snagu pokazao kad je morao povući odluku o nelegalnom referendumu. Ipak, sve ono što se tamo dešavalo ne treba uzimati olahko. Kad je rat devedesetih počinjao, također se govorilo o tome da se ne treba osvrtati na provokacije ekstremista i kako "civilizovani svijet" neće dozvoliti eskalaciju sukoba. Znamo kako se to završilo.

Zato ne bi bilo dobro da se tek tako pređe preko svega što smo vidjeli i čuli u Banjoj Luci samo zato što je postignuta prešutna saglasnost u Bosni i Hercegovini, pa, čini se, i u svijetu, da se Dodik jednostavno ignoriše. Posebno ne bi bilo dobro da se Briselu i drugim svjetskim metropolama koje odlučuju o zapadnom Balkanu olahko pređe preko bala povampirenog nacionalizma i banjalučkih poruka. A one su brojne.

Prvo je nedopustivo tolerisanje nepoštivanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jer je to podrivanje ustavnog poretka. Nastranu igra s donošenjem nekog novog zakona s istim sadržajem kako bi se izigrala odluka Suda.
Podrška Srbije

Sve normalne ljude trebala bi zabrinuti činjenica da su postrojeni pripadnici policije s gotovo identičnim obilježjima i pod istim simbolima pod kojima su pred Međunarodnim sudom pravde dobili presude za genocid i da su tome prisustvovali zvaničnici Republike Srbije, koja je pred istim sudom osuđena da nije učinila ništa da spriječi zločin genocida iako je to mogla. Poruka je i to da se postrojavanje pripadnika tog MUP-a dogodilo na dan kad su proklamovani genocidni ciljevi.

I ne samo to nego su se na skupu čule poruke koje nisu tako jasno izgovarane ni u vrijeme trajanja agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Tada danas pravomoćno presuđeni ratni zločinci koji su osnivali tzv. Srpsku republiku Bosnu i Hercegovinu nisu tako otvoreno govorili o ujedinjenju sa Srbijom kao što je u Banjoj Luci govorio bivši predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

I, ustvari, to je suština problema. Dodik bi se lahko ignorisao i stavio u "karantin" da nema podrške Srbije, koja je očita u svemu što radi. Sjećamo se kako je u Beogradu zasjedalo Nacionalno vijeće za sigurnost kad je Tanjug plasirao lažnu vijest o tome da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio navodno priznanje Kosova. Besmisleno je pitati hoće li nakon izjava u Banjoj Luci iko zasjedati u Beogradu ili se barem ograditi od izrečenih stavova u ime Srbije.

Zato nas sve treba zabrinuti prisustvo delegacije Republike Srbije, u kojoj su bili potpredsjednik Vlade Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin s delegacijom Ministarstva odbrane, te generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković. Jasno je da "reformisani" Aleksandar Vučić svojim nedolaskom nastavlja s taktičkom igrom dodvoravanja Zapadu, ali odabir sastava njegove delegacije jasno govori o stavu Srbije.

Čini se da je riječ o dobro podijeljenim ulogama. Predsjednik Vučić ima svoj alter ego oličen u ministru Vulinu, bivšem predsjedniku i, što je najžalosnije, poglavaru Srpske pravoslavne crkve [patrijarhu Irineju], od koje bi se očekivalo da bude moralni korektiv društva.
Vučićevo taktiziranje

Jasno je da g. Vučić taktizira jer je jedan od uvjeta za napredak Srbije na putu ka EU-u (osim pregovora s Prištinom) i dalje regionalna saradnja (čitaj: odnos prema Bosni i Hercegovini). Zamislimo kako bi se Vučić i Srbija odnosili prema Bosni i Hercegovini kad tog uvjeta ne bi bilo. Zapravo, ne trebamo zamišljati. Dovoljno je da vidimo šta je Nikolić govorio 9. januara u Banjoj Luci, a šta dok je bio predsjednik.

Zato se u Briselu najmanje mora čuti i dobro osluhnuti ono što se govorilo u Banjoj Luci. To naglašavam zato što je nevjerovatna šutnja u bh. medijima, političkoj i svakoj drugoj javnosti o najavljenoj novoj strategiji proširenja EU-a na zapadni Balkan.

O tzv. modelu regate već se duže vremena govorka u Briselu i diplomatskim krugovima. Nije se tačno znalo šta će nova strategija sadržavati, ali su dobronamjerni poznavaoci prilika upozoravali da bi mogla biti riječ o planu da se do 2025. Srbija i Crna Gora prime, pa onda možda Albanija i Makedonija, a da se Bosni i Hercegovini i Kosovu ostavi neka dugoročna vizija članstva ili da se na kraju, ako se EU dotad ne raspadne, ponudi neki specijalni status pridruženog člana. Mislio sam da će se o tome početi govoriti u našoj javnosti kad se za plan čuje. Nažalost, to se nije dogodilo.

Nije se to dogodilo ni nakon što su na mogući plan upozorili zastupnici Jasenko Selimović i Tanja Fajon. Briselski mediji o tome su pisali početkom sedmice. Opet ništa. Kažu da bi strategija mogla biti zvanično predstavljena 7. ili 14. februara i da je veći dio još "u zagradama", što znači da bi se evropski birokrati mogli i razuvjeriti ako bi se javnost, pogotovo ona politička, pokrenula.
Hrvatska prerano primljena u EU

Nakon onoga što smo vidjeli i čuli u Banjoj Luci možemo samo zamisliti kako bi se Srbija ponašala i kakav bi odnos imala prema Bosni i Hercegovini kad više ne bi bila uvjetovana od EU-a.

Evropa je, postaje to sve očitije, napravila grešku kad je prerano primila Hrvatsku u članstvo. Vidi se to ovih dana. Tada su nas mnogi u svijetu, a takvih je bilo i u Sarajevu, uvjeravali da će biti dobro za Bosnu i Hercegovinu da imamo "evropsku Hrvatsku", koja će odustati od snova o podjeli Bosne i Hercegovine i stvaranju etničkih geta u njoj. Ovih dana svjedoci smo kamo nas je to dovelo.

Hoće li Evropa napraviti još jednu takvu, možda i veću, grešku prihvatanjem "modela regate" zavisit će i od toga hoće li do njenih ušiju doći poruke iz Banje Luke.

Ako ih bude čula, a početkom februara nam poruči da u Evropu možemo samo na začelju regate ili nam kaže da će do zemalja Balkana biti da se same izbore za svoje mjesto u tom nizu, a dobro znaju ko blokira i sa čijim blagoslovom funkcionisanje državnih institucija u Bosni i Hercegovini, onda ćemo znati da to nije posljedica samo birokratske površnosti nego još jedna u nizu poruka Bosni i Hercegovini.

Pročitano 63 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Broj ilegalnih migranata u BiH se stalno povećava: Gdje su smješteni?

Broj ilegalnih migranata u BiH se stalno povećava: Gdje su smješteni?

Kapaciteti za smještaj migranata kojim upravljaju Služba za poslove sa...

Hrvatska zastupnica u Parlamentu EU-a: Islamske zemlje plaćaju radikalizaciju muslimana u BiH

Hrvatska zastupnica u Parlamentu EU-a: Islamske zemlje plaćaju radikalizaciju muslimana u BiH

Nezavisna hrvatska zastupnica Marijana Petir u Evropskom parlamentu u petak...

MNOGI POJMA NEMAJU: Znate li čemu zapravo SLUŽI BIDE U KUPAONICI?

MNOGI POJMA NEMAJU: Znate li čemu zapravo SLUŽI BIDE U KUPAONICI?

Polica za toalet papir, šampone i druge higijenske potrepštine, mjesto...

NATO: Zatražili smo spiskove od policijskih agencija iz BiH

NATO: Zatražili smo spiskove od policijskih agencija iz BiH

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta ponovno je održao raspravu...

Zbog ljetnog računanja vremena dolazi do promjene u satnici jeftinije i skuplje struje

Zbog ljetnog računanja vremena dolazi do promjene u satnici jeftinije i skuplje struje

U nedjelju, 25. marta, počinje ljetno računanje vremena.

Sat za planetu Zemlju: Ne zaboravite večeras ugasiti svjetla u svojim domovima

Sat za planetu Zemlju: Ne zaboravite večeras ugasiti svjetla u svojim domovima

Najveća globalna akcija za zaštitu prirode “Sat za našu planetu”...

Chrome će automatski blokirati svaki video sa zvukom

Chrome će automatski blokirati svaki video sa zvukom

Google Chrome je prestao sa automatskim pokretanjem videa sa zvukom...

Konačno riješena misterija "vanzemaljca" iz pustinje Atakama

Konačno riješena misterija "vanzemaljca" iz pustinje Atakama

Od kako su, pre 15 godina, mumificirani ostaci humanoidnog bića,...

Ovo je 20 najjačih vojnih sila na svijetu

Ovo je 20 najjačih vojnih sila na svijetu

"Global firepower" napravio je godišnji izvještaj snage vojske na svijetu,...

Tramp potpisao zakon o budžetu: Izdvajanja za vojsku najveća u historiji SAD

Tramp potpisao zakon o budžetu: Izdvajanja za vojsku najveća u historiji SAD

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) potpisao je danas budžetski zakon...

Zbog afere s krađom podataka korisnika Mozila se povlači s Facebooka

Zbog afere s krađom podataka korisnika Mozila se povlači s Facebooka

Afera vezana uz Cambridge Analytica i Facebook ne jenjava, što...