22 Siječanj 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Jesu li trgovci u FBiH prevareni: Porez neće plaćati paušalno jer ih nema u pravilniku Porezne uprave

Trgovci koji se bave prodajom voća i povrća na pijacama u FBiH u velikim su problemima nakon što je na snagu stupio Zakon o unutrašnjoj trgovini u FBiH.

Stolovi su prazni, a trgovci kažu kako su prevareni, jer umjesto da budu zavedeni u pravilniku kao paušalci kada je riječ o plaćanju poreza na dohodak, njihova kategorija trgovac pojedinac ne postoji pa ih zavode kao trgovačku radnju.
Trgovci su očajni. Na današnjem sastanku s direktorom KJKP Tržnice-pijace KS Jasminom Terovićem kazali su kako je lanac na relaciji proizvođač-trgovac prekinut i da su proizvođači mliječnih proizvoda i povrća prisiljeni svoju robu baciti, jer je ne mogu više prodavati trgovcima na pijaci zbog toga što nemaju adekvatnu dokumentaciju.

"Većina trgovaca je podnijela zahtjev za registraciju, ali zbog propusta u saradnji federalnih ministarstava trgovine i finansija nastali su brojni problemi. Obećano je da će trgovci pojedinci biti paušalci kada je riječ o plaćanju poreza na dohodak, ali nakon što su dobili rješenja u općinama i otišli u Poreznu upravu, rečeno im je da kategorija trgovac pojedinac ne postoji. Bilo je potrebno izvršiti promjene Pravilnika o porezu na dohodak kada je donesen ovaj zakon, ali to nije učinjeno", rekao nam je Terović.

Općine nisu upoznate o zakonu

Trgovci su najavili da će obustaviti rad ako ovaj, ali i drugi problemi ne budu riješeni. Mnogi danas nisu mogli doći raditi. Na prvi problem nailaze već u općinama koje nisu dovoljno upoznate o zakonu pa donose neadekvatna rješenja.

"Na pijaci Merkur kolegu su registrovali kao trgovačku radnju za prodaju hrane i duhanskih proizvoda, što donosi veći porez. Drugu kolegicu su registrovali kao trgovačku radnju, a ima jedan sto. U nekim općinama govore kako ne možemo imati dva stola. Teška je situacija jer mi i naše porodice živimo od ovog posla", rekao je jedan od trgovaca koji već godinama radi na pijaci.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović obećao je da će trgovci pojedinci paušalno plaćati porez na dohodak od 70 KM mjesečno, ali sada će morati plaćati porez na sve (što po neadekvatnim rješenjima može podrazumijevati i veći iznos), voditi potrebnu dokumentaciju o kupovini i prodaji te imati trgovačku knjigu.

Brojni ostali bez posla

Pijaca na Ciglanama je doživjela najveći udar jer mnogi prodavači koji su romskog porijekla više ne mogu raditi. Naime, zakonom je predviđeno da se mogu registrovati samo osobe koje imaju završenu minimalno osnovnu školu, a oni je uglavnom nemaju. Od prošle sedmice njih 40 ne radi. Kažu da je mnogo gora situacija u Zenici gdje je njihovih 300 kolega na ovaj način ostalo bez posla.

"Ljudi koji su sa sela i prodaju svoju robu ljudima koji rade na štandu to više ne mogu raditi i prisiljeni su da bacaju robu. Tako je jutros bilo na pijaci na Alipašinom Polju. Proizvođači su se vratili kućama praznih ruku. Mi podržavamo proces registracije, ali ovim se od nas prave socijalni slučajevi", rekao je Safet Suljović koji već 20 godina radi ovaj posao.

Bez prava na zamjenu

Trgovci su uvjereni kako ih žele otjerati s pijaca i zatvoriti ih te uništiti domaću proizvodnju. Direktor Terović istakao je kako je veliki problem što zakon nije predvidio ni mogućnost da trgovce pojedince na njihovim stolovima zamijeni neko u slučaju da se razbole ili odu na godišnji odmor.

"Oni će morati uredno plaćati svoje obaveze i kada ne rade, jer ih ne smije niko zamijeniti za razliku od onih koji su registrovani kao obrtnici ili poljoprivredna zadruga i sl. Također, trgovci traže da ne plaćaju komunalne takse čija se visina razlikuje od općine do općine. Mi smo kao preduzeće u problemu jer zbog sporosti u izdavanju rješenja, izdavanja pogrešnih rješenja i zbog toga što službenici nisu upoznati o zakonu, inspekcija nas kao preduzeće može kazniti za svakog ko nije registrovan sa 3.000 KM", kazao je Terović.

Trgovci su zabrinuti, ali su kazali kako će biti ujedinjeni u svojoj borbi da ne postanu socijalni slučajevi i za pravo da žive od svog rada. Apelovali su na vlasti i nadležne inspekcije da pojačaju rad na suzbijanju rada ilegalnih pijaca i štandova, a ne samo da vrše pritisak na pijace koje rade u okviru preduzeća KJKP Tržnice-pijace KS.

Pročitano 30 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Zašto kažemo “pije kao smuk”?

Zašto kažemo “pije kao smuk”?

“Pije kao smuk” jedna je od izreka koje naš jezik...

Ubistvo u Modriči: Pijani starac komšiju zatukao cjepanicom

Ubistvo u Modriči: Pijani starac komšiju zatukao cjepanicom

Policija iz Modriče uhapsila je sinoć 83-godišnjeg U. J. sa...

Mladost atrakcija u Posavini

Mladost atrakcija u Posavini

HAOK Mladost Zagreb odazvala se pozivu dugogodišnjih odbojkaških prijatelja HOK...

Javni poziv „Podrška zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019.godine“

Javni poziv „Podrška zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019.godine“

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je Javni poziv...

Komarica: Šta mi slavimo ovdje, smrt?

Komarica: Šta mi slavimo ovdje, smrt?

Broj Hrvata u Republici Srpskoj iz dana u dan sve...

Stanje na putevima: Vozači oprez, moguće su poledice

Stanje na putevima: Vozači oprez, moguće su poledice

Niske temperature i vlažan kolovoz ovoga jutra pogoduju formiranju poledice,...

Rad nacrno: Izdato 4.755 prekršajnih naloga

Rad nacrno: Izdato 4.755 prekršajnih naloga

Da radu nacrno još nije došao kraj, govore i podaci...

Korisni savjeti kako umiriti novorođenče koje plače

Korisni savjeti kako umiriti novorođenče koje plače

Često su majke zabrinute i uznemirene kada im beba plače.