24 Siječanj 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Zagrebački Advent opet najbolji u Europi

U konkurenciji za izbor najboljeg božićnog sajma bila su još 24 grada. Zagreb je čak 72 posto glasova dobio od glasača iz cijele Europe

Bajkovita slavljenička atmosfera, dobro raspoloženi domaćini, suveniri ručne izrade, preko 300 različitih događanja...

Mnogo je faktora utjecalo da Zagreb ponovno odnese titulu najboljeg božićnog sajma. Treći put odabrali su ga posjetitelji turističkog portala European Best Destinations. I posljednji put. Jer nakon što se tri puta osvoji prvo mjesto, pravila nalažu da se nominacije moraju prepustiti drugima. Zagreb je odabran na temelju 38.830 glasova od ukupno njih 200.516. Ukupan broj glasača rekordan je u dosadašnjem procesu glasovanja, koji je ove godine trajao deset dana. Zagreb se natjecao s još 24 božićna sajma.

Svaki peti glas Zagrebu

Iza sebe ostavio je francuski Colmar s malo više od 24 tisuća glasova, austrijski Beč sa 16.300, mađarsku Budimpeštu sa 16.100, Strasbourg s 12 tisuća glasova... Glasovi su stigli iz 131 zemlje, a 72 posto došlo je iz Europe, dok ostalo iz ostatka svijeta. Za Zagreb je stiglo tri glasa čak iz Kenije. Glasova je Zagreb dobio više nego lani kada je titulu osvojili s 33.000 glasova, dok je prve godine za našu metropolu glasalo 29.900 osoba.

– Grad koji osvoji titulu najbolje europske destinacije tijekom cijele godine promovirat će milijuni putnika. Samo za vrijeme glasanja, od 1. do 11. prosinca, stranica je bila podijeljena na društvenim mrežama više od 180.000 puta – kažu iz European Best Destinationsa, koji sjedište ima u Bruxellesu.

Zagrebački će Advent dobiti titulu najboljeg za cijelu 2018. godinu, tijekom koje će se moći koristiti logom ove nagrade, a portal European Best Destinations dijelit će vijesti, fotografije i videa Turističke zajednice Zagreba. Ta činjenica mnogo znači s obzirom na to da je na portalu registrirano više od četiri milijuna putnika, a samo na društvenim mrežama imaju više od 90.000 pratitelja.

Veliko je priznanje i čast biti najbolji tri puta zaredom, kažu iz Turističke zajednice grada Zagreba te ističu da to ne bi bilo moguće bez Zagrepčana i svih koji su glasali.

Pojačana sigurnost

Zagreb je grad u kojem se Advent organizira od 2010. godine, a pobijedio je one koji imaju stoljetnu tradiciju održavanja božićnih sajmova. Drugi najbolji, onaj u Colmaru, nosi reputaciju najosvjetljenijeg. Specifičan je po dječjim zborovima koji pjevaju tradicionalne božićne pjesme na brodićima osvijetljenima lampicama dok plove rijekom Lauch, koja teče kroz grad. Treći, susjedni nam Beč, po čijem je uzoru napravljen Advent u Zagrebu, mjesto je zauzeo mnogo godina, a poznat je po tome što nudi niz atrakcija na nekoliko lokacija u gradu, poput sajma pokraj dvorca Schönbrunn, koji priziva sjećanje na vrijeme Marije Terezije i carice Sissi, pa ne nedostaje suvenira s njihovim likovima.

Koliko je značenje zagrebačkog Adventa ove godine poraslo, govori i činjenica da je na njegovo otvaranje stigao cijeli državni vrh, prvi put otkako se manifestacija organizira, a Vlada RH na svom službenom Twitter profilu čestitala je TZ-u na osvojenoj nagradi. S obzirom na to da se očekuje više od 100.000 dolazaka i 170.000 noćenja, koliko je bilo lani u prosincu, pojačan je i broj policajaca, koji se vide na svakom koraku. Zbog veće sigurnosti, “plavci” su na svim prilaznim pravcima do trgova postavili betonske žardinijere, a šeću se sa psima za otkrivanje eksploziva.

Pročitano 40 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Zašto kažemo “pije kao smuk”?

Zašto kažemo “pije kao smuk”?

“Pije kao smuk” jedna je od izreka koje naš jezik...

Ubistvo u Modriči: Pijani starac komšiju zatukao cjepanicom

Ubistvo u Modriči: Pijani starac komšiju zatukao cjepanicom

Policija iz Modriče uhapsila je sinoć 83-godišnjeg U. J. sa...

Mladost atrakcija u Posavini

Mladost atrakcija u Posavini

HAOK Mladost Zagreb odazvala se pozivu dugogodišnjih odbojkaških prijatelja HOK...

Javni poziv „Podrška zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019.godine“

Javni poziv „Podrška zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019.godine“

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je Javni poziv...

Komarica: Šta mi slavimo ovdje, smrt?

Komarica: Šta mi slavimo ovdje, smrt?

Broj Hrvata u Republici Srpskoj iz dana u dan sve...

Stanje na putevima: Vozači oprez, moguće su poledice

Stanje na putevima: Vozači oprez, moguće su poledice

Niske temperature i vlažan kolovoz ovoga jutra pogoduju formiranju poledice,...

Rad nacrno: Izdato 4.755 prekršajnih naloga

Rad nacrno: Izdato 4.755 prekršajnih naloga

Da radu nacrno još nije došao kraj, govore i podaci...

Korisni savjeti kako umiriti novorođenče koje plače

Korisni savjeti kako umiriti novorođenče koje plače

Često su majke zabrinute i uznemirene kada im beba plače.