13 Prosinac 2017
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Ne vrvi samo porodica Dodik od biznismena: I sinovi Željke Cvijanović pokrenuli biznis

Nije rijetka pojava da djeca predstavnika vlasti u Republici Srpskoj uspješno krče put u budućnost kroz privatne biznise. To dokazuje i drugi sin premijerke Željke Cvijanović, Stefan.

U Banjoj Luci je Stefan Cvijanović otvorio firmu "Prim" d.o.o. koja se bavi trgovinom na veliko hemijskim proizvodima, otkriva portal Capital.

U registru stoji da je račun kod jedne od domaćih banaka u Banjoj Luci aktivan od 27. jula, a Stefan Cvijanović vlasništvo dijeli sa ocem Aleksandrom. Ipak, njemu je prepušteno cjelokupno odlučivanje u firmi, bez ikakvih ograničenja ovlaštenja.

Iako se navodi da je pretežna djelatnost trgovina na veliko hemijskim proizvodima, "Prim" se orijentisao i na enterijer, te ovih dana ugovara unosne poslove unutrašnjeg uređenja sa jednom od velikih firmi u Banjoj Luci.

I stariji premijerkin sin Filip u aprilu prošle godine, zajedno sa Milošem Krčmarom, otvorio je firmu "Pilon", ali je ona imala lošu poslovnu godinu s minusom od oko 5.000 KM.

U rješenju o registraciji od 22. aprila prošle godine navedeno je da se u sudski registar upisuje osnivanje "Pilon" d.o.o. Banja Luka, sa pravom obavljanja vanjskotrgovinskog poslovanja. Osnovna djelatnost je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Direktor sa ograničenim ovlaštenjima

Da se Filipu Cvijanoviću žurilo zbog unaprijed dogovorenih poslova, koje je u to vrijeme već počeo da obavlja, pokazala je i prošlogodišnja urgencija za donošenje rješenja o osnivanju koju je Krčmar uputio banjalučkom Okružnom privrednom sudu. Dopisom praktično priznaje da je firma počela sa radom iako još nije registrovana, što je nezakonito.

-Dana 12. aprila 2016. godine podnio sam prijavu za registraciju firme pod nazivom "Pilon" u Banjoj Luci. Ovim putem urgiram i molim Okružni privredni sud Banjaluka da što prije donese rješenje o osnivanju. Navedeno rješenje mi je potrebno jer smo kao firma dogovorili i otpočeli sa izvođenjem građevinskih radova - naveo je Krčmar u dopisu koji je Capital objavio prošle godine.

Direktor firme je Krčmar, ali sa ograničenim ovlaštenjima, tako da je rješenjem precizirano da mu je za zaključivanje pravnih poslova i plaćanje iznosa čija vrijednost prelazi 5.000 KM potrebna pismena saglasnost osnivača odnosno članova. Također, saglasnost osnivača/članova potrebna mu je i za investicije čija vrijednost prelazi 5.000 KM.

Filip Cvijanović u žižu je dospio prije tri godine, kada je kao pripravnik zaposlen u "Elektroprenosu BiH", iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na to radno mjesto. Ovo je otkrila nevladina organizacija Transparency International u BiH, na osnovu informacija o provedenom konkursu i kandidatima koji su zaposleni u ovom preduzeću.

Iz dokumentacije je vidljivo da je Cvijanović izabran kao prvi na listi kandidata sa najvećim brojem bodova, iako je imao manji prosjek ocjena od ostalih konkurenata, kao i kraći period proveden u evidenciji nezaposlenih. Za njegov izbor presudio je intervju sa kandidatima, odnosno subjektivna procjena komisije o kvalifikacijama i sposobnostima kandidata.

Iz dokumentacije je jasno da su svi kandidati dobili jednak broj bodova za vrijeme provedeno na birou za zapošljavanje, bez obzira na broj mjeseci provedenih u čekanju na prvo zaposlenje. Pretvaranje prosjeka ocjena u bodove u ovom slučaju je također sporno, jer je posljednji kandidat sa prosjekom 3,42 (slučaj ocjenjivanja od 1 do 5) imao manji broj bodova, iako je ovaj prosjek kada bi se uradila ekvivalencija, bio veći od prosjeka prvorangiranog, te onda postaje jasno da je Cvijanović zapravo imao najlošiji prosjek.

Kako posluju Dodikova djeca

I porodica predsjednika RS-a Milorada Dodika vrvi od biznismena, piše Capital. Firme "Fruit Eco" i "Agro voće", u vlasništvu Dodikovog sina i brata u proteklih pet godina inkasirale su 1,4 miliona KM.

Također, Igor i Gorica, sin i kćerka Milorada Dodika, imaju zajedničku firmu "Global liberty", za koju nisu objavljeni finansijski izvještaji. Gorica Dodik je i vlasnica luksuznog restorana "Agape", a vodi i radio "Agape".

Ona je prodala apoteku "Green Line", koju je otvorila zajedno sa kćerkom bivšeg ministra zdravlja i sadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Ranka Škrbića.

Kompanija "Interkont – Komerc" zaradila je tokom 2015. godine oko 1,2 miliona maraka nabavljajući materijal za vodovode u Istočnom Sarajevu, Doboju, Bosanskoj Gradišci, Prijedoru, Trebinju i Banjoj Luci. Direktor firme je Spasoja Zeljković, suprug sestre predsjednika SNSD-a i Republike Srpske Milorada Dodika. Ugovori koje je njegova firma potpisivala sa javnim preduzećima u RS-u, a koji se nalazi u bazi podataka Transparency Internationala BiH, govore da postoje jake političke veze koje stoje iza ovih poslova.

Zeljkovićeva kompanija je tokom 2016. godine sklopila 24 ugovora sa vodovodima i komunalnim preduzećima u RS. "Interkont-komerc" je dobro poslovao i sa Željeznicama Republike Srpske. Tokom 2015. godine potpisana su dva ugovora čija je ukupna vrijednost 1.108.406 KM.

Ugovori teški 17 miliona maraka

I IT firma "Prointer" nastavlja da niže pobjede na tenderima javnih preduzeća i institucija. Ovogodišnji trijumfi na više od 50 javnih nabavki donijeli su joj ugovore teške više od 17 miliona KM.

Iako je osnovan u aprilu 2015. godine, zanimljivo je da je "Prointer", zajedno sa beogradskim ogrankom iste firme, ali i "Lanacom", mahom potpisan kao jedan od najpovoljnijih ponuđača na milionski teškim javnim nabavkama koje su raspisivale Elektroprenos BiH – 2,5 miliona KM, Elektroprivreda RS – 2,4 miliona KM i Poreska uprava RS – čak 7,1 milion KM, pokazalo je istraživanje portala Capital.

Za ovu firmu u više navrata nezvanično je, bez konkretnih dokaza, isticano da iza nje stoji Igor Dodik, sin predsjednika RS Milorada Dodika, iako je on to nekoliko puta demantovao. Kao drugi vlasnik spominjao se Slaviša Kokeza za kojeg ovih dana kruže nezvanične informacije da je kupio jednu televiziju u Republici Srpskoj.

Capital je još početkom septembra uputio pitanja o tome koje su prednosti "Prointera" u odnosu na ostale IT firme na tržištu BiH, s obzirom na desetine dobijenih tendera, ali odgovor nikada nije stigao.

Pročitano 29 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

NE BACAJTE NOVAC

NE BACAJTE NOVAC

Domaći rastvor za ODLEĐIVANJE STAKLA jednako je efikasan kao kupljeni...

Zagrebački Advent opet najbolji u Europi

Zagrebački Advent opet najbolji u Europi

U konkurenciji za izbor najboljeg božićnog sajma bila su još...

Frima Dejokop iz Boka zadužena za zimsko održavanje cesta

Frima Dejokop iz Boka zadužena za zimsko održavanje cesta

Općina Orašje ugovorila je zimsko održavanje lokalnih cesta s firmom...

Obavijest korisnicima mirovina koji su bili pripadnici HVO-a: Isplata neisplaćenih svota mirovina za 2008.

Obavijest korisnicima mirovina koji su bili pripadnici HVO-a: Isplata neisplaćenih svota mirovina za 2008.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavještava korisnike invalidskih mirovina ostvarenih...

Vojni ataše Veleposlanstva BiH u Nizozemskoj priveden zbog ratnog zločina u Konjicu

Vojni ataše Veleposlanstva BiH u Nizozemskoj priveden zbog ratnog zločina u Konjicu

Prema dostupnim informacijama ovaj je visoki časnik obuhvaćen istragom o...

“Thomas” zahvatio površinu veću od New Yorka i Bostona zajedno

“Thomas” zahvatio površinu veću od New Yorka i Bostona zajedno

Požar “hTomas”, koji je zahvatio južnu Kaliforniju, uništio je skoro...

Rusija počela povlačenje vojnika iz Sirije, ostaju dvije vojne baze

Rusija počela povlačenje vojnika iz Sirije, ostaju dvije vojne baze

Rusija je počela s djelimičnim povlačenjem vojnika iz Sirije po...

Udruga ‘Put u život’ iz Orašja mjesto druženja i učenja

Udruga ‘Put u život’ iz Orašja mjesto druženja i učenja

Federalna televizija napravila je video prilog o udruzi “Put u...

Akcija darivanja krvi u Tolisi

Akcija darivanja krvi u Tolisi

U sklopu akcije „Mjesec je darivanja – darujmo i mi“,...

Oraški srednjoškolci obilježili Međunarodni dan ljudskih prava

Oraški srednjoškolci obilježili Međunarodni dan ljudskih prava

Asocijacija srednjoškolaca u BiH Lokalni tim Orašje, dvodnevnim sadržajima, obilježila...

Nagrade za šest osnovaca i srednjoškolaca iz ŽP

Nagrade za šest osnovaca i srednjoškolaca iz ŽP

Šestoro učenika osnovnih i srednjih škola iz ŽP su među...