20 Veljača 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

GRAĐANIN DOBIO RAČUN ZA STRUJU I UZ NJEGA RTV TAKSU: Evo šta je s njim uradio

Uz račun za utrošenu električnu energiju za osmi mjesec 2017. počela je i naplata RTV takse.

Koliko se može razumjeti, većina građana Federacije BiH negoduje i smatra da je program javnih emitera jako loše kvalitete, ali i da bi svi građani trebali izvršavati zakonsku obavezu.

Često se spominju i građani iz Hercegovine, koji navodno i ne pomišljaju da plate RTV taksu. Iz javnih emitera upozoravaju da je naplata RTV takse zakonska obveza, čak su na pojedinim naplatnim centrima u Sarajevu angažovali svoje uposlenike, koji agituju na građane da plate kompletan račun s RTV taksom.

Ipak mnogi se odlučuju, da popune uplatnicu i plate samo račun za utrošenu električnu energiju. To je uradio i ovaj građanin Sarajeva (pogledati sliku gore, identitet poznat redakciji).

RTV taksa ili RTV pretplata (eng. TV Tax, Television licence) poznata je i kao dozvola za prijem radio-televizijskog programa. Taksa je svojevrsna forma poreza kojim se finansiraju javnih emitera radio-televizijske kuće, čime im se dopušta da emitiraju program bez ili sa dopunom finansiranja, npr. putem marketinga.

RTV taksa je prvobitno bila poznata kao radio dozvola i korištena je za finansiranje radio emitera. Sa dolaskom televizije neke evropske države su kreirale odvojene televizijske dozvole, dok su druge jednostavno preimenovale radio dozvolu u TV dozvolu ili dozvolu za prijem radio-televizijskog programa. Oko dvije trećine evropskih zemalja i polovina azijskih i afričkih koriste RTV taksu kao način finansiranja javnih televizija, dok je to rijetkost u Americi.

Visina i način naplaćivanja televizijske takse razlikuju se od zemlje do zemlje. U mnogim zemljama RTV taksa važi za sve građane tj. vlasnike televizijskih i radio prijemnika putem kojih se može primati radijski i televizijski program. Mnoge države daju određene popuste starijoj populaciji i npr. invalidima, odnosno hendikepiranim osobama.

Visina mjesečne RTV takse u Bosni i Hercegovini iznosi iznosi 7,50 konvertibilnih maraka (oko 46 eura godišnje) i sva domaćinstva i pravne osobe, koje posjeduju radio ili televizijski prijemnik na teritoriji BiH obavezni su je plaćati kao posebnu stavku na računu za fiksnu telefoniju.

Prema Zakonu o javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine RTV taksa definisana je kao “taksa za posjedovanje radio ili TV prijemnika u domaćinstvu i kod pravnog lica”. Svako domaćinstvo dužno je plaćati RTV taksu za samo jedan prijemnik bez obzira na njihov ukupan broj u domaćinstvu. Samo jedan član domaćinstva može biti evidentiran kao obaveznik plaćanja RTV takse. Na taj način građani omogućuju postojanje i rad javnog RTV servisa, a koji u isto vrijeme prema njima ima posebnu zakonsku obavezu.

Za razliku od komercijalnih radio-televizija, javni emiteri imaju obavezu zastupati interese javnosti i emitirati i proizvoditi program za različite populacije (poput npr. obrazovnih, dječijih, dokumentarnih, religijskih emisija).

RTV taksa u Bosni i Hercegovini naplaćuje se na području oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, s tim što se uplata vrši na jedinstveni račun. Ukupni neto dohodak od prodaje marketinškog oglašavanja također se uplaćuje na jedinstveni račun.

Od prikupljenog novca phirodi se dijele između tri javna emitera:

BHRT – Radio Televiziji Bosne i Hercegovine kao glavnom nacionalnom radio-televizijskom emiteru Bosne i Hercegovine i članici EBU-a pripada 50% netoprihoda od marketinškog oglašavanja i 50% od ukupnog iznosa RTV takse naplaćene na teritoriji Bosne i Hercegovine.

RTVFBiH – Radio Televiziji Federacije Bosne i Hercegovine kao entitetskom javnom emiteru, pripada 25% netoprihoda od marketinškog oglašavanja i 25% od ukupnog iznosa RTV takse naplaćene na teritoriji Bosne i Hercegovine.

RTRS – Radio Televiziji Republike Srpske kao entitetskom javnom emiteru, pripada 25% netoprihoda od marketinškog oglašavanja i 25% od ukupnog iznosa RTV takse naplaćene na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Planirana je uspostava korporacije svih javnih emitera u BiH.

Pročitano 105 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Što Hrvatima znači raspad SDA!?

Što Hrvatima znači raspad SDA!?

Bakir Izetbegović, očigledno lišen liderske mudrosti, probleme ne zna rješavati....

PROIZVODNJA DUHANA ‘Bilo je godina kad se djeci nije moglo kupiti ni kilogram jabuka’

PROIZVODNJA DUHANA ‘Bilo je godina kad se djeci nije moglo kupiti ni kilogram jabuka’

Nekada se samo na području čitlučke općine godišnje proizvodilo 1800...

Na cestama BiH u 2017. poginulo 295 osoba

Na cestama BiH u 2017. poginulo 295 osoba

Na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj 2017. godini dogodilo se više...

DINAROIDI I SEKS: Ko nam je ukrao 'Gonjanje'?

DINAROIDI I SEKS: Ko nam je ukrao 'Gonjanje'?

Međutim, na nagovor roditelja jedne djevojke koju nitko nije "mijesio"...

SPOR VAM JE TELEFON: Očistite memoriju na šest načina i ubrzajte njegov rad

SPOR VAM JE TELEFON: Očistite memoriju na šest načina i ubrzajte njegov rad

Pametni telefoni uglavnom nemaju dovoljno prostora, pa se interna memorija...

Koliko je ljekara napustilo BiH?

Koliko je ljekara napustilo BiH?

Neće nas imati ko liječiti

Hypo očekuje da BiH snosi troškove pljačkanja te banke

Hypo očekuje da BiH snosi troškove pljačkanja te banke

Hypo banka teško je, svojevremeno, opljačkana, u brojnim zemljama Evrope:...

U Federaciji BiH više od polovine registriranih vozila starije od 15 godina

U Federaciji BiH više od polovine registriranih vozila starije od 15 godina

Ukupno 628.873 vozila je lani registrirano u Federaciji BiH, što...

U dva mjeseca u BiH otkrivena 373 ilegalna migranta iz Sirije, Libije, Afganistana...

U dva mjeseca u BiH otkrivena 373 ilegalna migranta iz Sirije, Libije, Afganistana...

Pripadnici Granične policije BiH, od 1. januara do 18. februara...

Brčko: Potvrđena optužnica protiv Vide Nikole Lujića za ratni zločin

Brčko: Potvrđena optužnica protiv Vide Nikole Lujića za ratni zločin

Tužilaštvo Distrikta Brčko podiglo je, a Osnovni sud u Brčkom...