22 Listopad 2017
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Nije račun, već paket: Kako su se banke u FBiH igrale sa zakonom i zarađivale milione

Iako banke u FBiH zarađuju milione od kamata i kredita plasiranih građanima, to nije bilo dovoljno već su banke pronalazile različite načine kako naplatiti i niz naknada zabranjenih važećim zakonima.

Kao što je Faktor ranije pisao u tekstu “Banke u BiH milione zgrću na naknadama, građani plaćaju i kad se požale“, banke su naplaćivale i po 20 KM za neosnovane reklamacije svojih klijenata. Sljedeće vrste naknada koje su, prema ocjeni mnogih udruženja za zaštitu potrošača, neosnovane su naknade za izdavanje potvrde o stanju duga u svrhu zatvaranja kartice, izjava, analitičkih kartica i slično. U većini banaka naknade za ove usluge se kreću u iznosu od oko 15 KM, a ova cifra bi prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga trebala predstavljati stvarni trošak firme. Pored ove dvije naknade koje smo naveli kao ilustrativne primjere, u bankarskim tarifnicima naknada postoji i niz drugih često neobjašnjivih naknada.

Pravo na besplatne usluge

Tim povodom iz Agencije za bankarstvo FBiH (FBA) su za Faktor pojasnili da je “članom 35. stav 3. Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga (ZoZKFU) propisano da korisnik računa ima pravo na besplatno gašenje računa, a članom 46. stav 7. ZoZKFU propisano je da korisnik ima pravo na gašenje platne kartice bez naknade“.

- Pored navedene zabrane praksa većine banaka je da vrše naplatu naknade za zatvaranje paketa usluga prilikom gašenja/zatvaranja paketa koji u pravilu sadrže tekući račun, a u zavisnosti od vrste paketa i platnu (kreditnu) karticu. Kako zakon ne poznaje „paket“ kao skup objedinjenih proizvoda bankama je naloženo da prestanu sa ovakvom praksom i da korisnik finansijske usluge ima pravo na besplatno zatvaranje ovih proizvoda – navode iz FBA.

Ističu da se naknade za neosnovanu reklamaciju mogu “posmatrati u kontekstu prigovora, a što prema zakonu i odlukama Agencije za bankarstvo FBiH, propisanim uvjetima i načinu postupanja banaka po prigovoru klijenta mora biti bez naknade. U članu 115. novog Zakona o bankama i Odlukom koja je u nacrtu, propisani su bliži uvjeti i način ostvarivanja zaštite prava klijenta (postupak ulaganja i obrade prigovora bez naknade za korisnika)“.

- Dalje, članom 30. ZozKFU propisano je da je banka dužna bez naknade na zahtjev korisnika dostaviti obavještenje o stanju njegovog duga po kreditu ili kreditnoj kartici u pisanoj ili elektronskoj formi. Svako određivanje naknada za potvrde/obavijesti/informacije o stanju duga “sa svrhom” od strane banke je samo terminološko, jezičko razlikovanje/dodavanje u odnosu na iste usluge, bez suštinskih razlika u odnosu na to kako je Zakon propisao, čime se faktički zaobilaze navedene zakonske norme koje štite korisnika finansijskih usluga od nepravednih i nepoštenih praksi – poručuju iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Uloga Agencije za bankarstvo FBiH

Naknade i drugi troškovi koje banka naplaćuje klijentima utvrđuju se općim uvjetima poslovanja, a Agencija je ovlaštena da u okviru svoje nadzorne funkcije provjerava da li se banka pridržava objavljenih opštih uslova poslovanja i odredaba ugovora zaključenih sa klijentima.

- U predugovaračkoj i ugovaračkoj fazi klijentu mora biti transparentno iskomunicirano koje stvarne i dokazive bančine troškove (ukoliko isti postoje) proistekle iz ponuđene usluge snosi klijent i u kojem iznosu. Navedeni troškovi ne mogu se mijenjati iznad ugovorenog iznosa ako prethodno klijent o tome nije bio obavješten. Samostalni odjel ombudsmena za bankarski sistem, koji djeluje pri Agenciji, zaprimio je značajan broj pritužbi u vezi sa naknadama koje banke naplaćuju od korisnika, koje su ocjenjene kao osnovane pa je od banke/a zatraženo da izvrše povrat naplaćene naknade i da izmjene svoju Tarifu o naknadama u tom dijelu – stoji u pisanom odgovoru FBA.

Pročitano 5 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Čudo sredstvo: 10 supermoći spreja WD-40 za koje nikad niste čuli!

Čudo sredstvo: 10 supermoći spreja WD-40 za koje nikad niste čuli!

Svi znamo da WD-40 može biti od velike pomoći u...

Stiže promjena vremena: U BiH danas kišovito s grmljavinom

Stiže promjena vremena: U BiH danas kišovito s grmljavinom

Jače naoblačenje sa zapada danas će u Bosni i Hercegovini...

Počeli lokalni izbori na Kosovu

Počeli lokalni izbori na Kosovu

Na Kosovu se danas održavaju lokalni izbori, što su ujedno...

Očistite veš mašinu uz pomoć tablete za pranje suđa!

Očistite veš mašinu uz pomoć tablete za pranje suđa!

U DANAŠNJE VRIJEME NE BI MOGLI ZAMISLITI ŽIVOT BEZ VEŠ...

Ovo su odlični trikovi koje će vam uštedjeti novac koji trošite na automobil!

Ovo su odlični trikovi koje će vam uštedjeti novac koji trošite na automobil!

SVI VLASNICI AUTOMOBILA ZNAJU KOLIKO SU VELIKI TROŠKOVI KOJI SE...

Slovenci danas biraju predsjednika

Slovenci danas biraju predsjednika

U Sloveniji se danas održavaju predsjednički izbori i Slovenci, pored...

BiH opskrbljuje strane borce, taj fenomen je tu

BiH opskrbljuje strane borce, taj fenomen je tu

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i bivši visoki predstavnik u...

Vrtoglavica može biti benigna, ali i znak ozbiljnih problema

Vrtoglavica može biti benigna, ali i znak ozbiljnih problema

Vrtoglavice su u većini slučajeva bezazlene, ali ako su učestale,...

Dunje – čuvari vitke linije

Dunje – čuvari vitke linije

Mirisne i ukusne, bogate vitaminima C, B1 i B2 i...

Osnovci iz Odžaka pobjednici prvenstva osnovnih škola uz Dan općine Orašje

Osnovci iz Odžaka pobjednici prvenstva osnovnih škola uz Dan općine Orašje

Manifestacija obilježavanja Dana općine Orašje započela je prvenstvom osnovnih škola...