19 Rujan 2017
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Titovo Jajce – osveta Bandiću i ostalim kvislinzima

Neka se Pupovčeva Šesta lička sprema kao da će sutra steći uvjeti da se Broz vrati u nepokoreni grad, ali do tada bi najbolja osveta Bandiću i ostalim kvislinzima bila da se Jajcu da ime koje mu oduvijek pripadalo.

Koje mu je, u biti, prirodno. Titovo Jajce! Tito je to zaslužio. A i Jajce. Jer sve ovo oko Tita nekako visi. Da izvinete!

Nema više čekanja! Nakon što je Milorad Pupovac pošteno priznao kako ne može ispuniti očekivanja Ive Josipovića i sam spasiti najvećega našeg sina od maćehinskog Zagreba, stekli su se svi uvjeti za obnovu Šeste ličke. Spasili su Ličani Maršala u Drvaru, gdje se, inače, neustrašivo krio u pećini, pa im je poslije zahvalio oženivši Ličanku. Drugaricu Jovanku! Prisjelo mu je, doduše, ali ljubav je slijepa. Ne pomaže tu čak i kad si drug posebna kova. Ipak, ova povijesna činjenica govori o osobini, danas tako rijetkoj, toga velikoga čovjeka. O zahvalnosti! I Pupovac, danas-sutra, može očekivati da plodovi njegova rada budu priznati.

Budući, dakle, neprijatelj i danas steže obruč, treba žurno djelovati. I ne treba pritom voditi računa tko je otkud. Nije, dakle, važno to što Pupovac nije Ličanin. Dosta što je Srbin. Uostalom, Ličanin se ne rađa, to se postaje. (A netko će reći i – Srbin). Treba zato utvrditi na koga se može odmah računati; Nema nikakve dvojbe kako će pod Pupovčevo zapovjedništvo staviti Gordan Bičak.

Spasit će Rvacka obraz

Pomalo je, istina, krvoločan, jer čim je predosjetio kako je Brozu odzvonilo, odmah je navijestio kako će padati glave. I - logično - biti krvi do koljena. K'o '45.! E, zato tu i jeste Pupovac! Da ga malo smiri, da ga idejno-politički centrira. Jer, ma koliko bi tandem Bičak&Pupovac to voljeli, nije '45. Zakona se - avaj! - mora držati ko pijan plota.

Znači, povući se na rezervni položaj, čekati, pa tek onda – udariti. Otprilke ono što predlaže Nenad Stazić. Tiha voda. Kao u slučaju Trga žrtava fašizma, koji je vraćen bez ijedne kapi krvi. Kad je neprijatelj najmanje očekivao. Najbolja bi bilo - i tako bi domaći izdajnici bili razoružani - da Broz sam skine ploču sa svojim imenom s Kazališnog trga. Međutim, kako je On, čini se, ipak umro, treba dušmanima pustiti da se ižive. I, ponavljam, čekati. Spasit će Rvacka obraz, što bi kazala ona naša unuka. Saša!

No, čekanje ne znači i gubljenje vremena. Moram, teška srca, podsjetiti da su redom, svih ovih olovnih godina, padali brojni gradovi: Titograd, Titova Korenica, Titova Mitrovica, Titovo Velenje, Titovo Užice, Titov Veles, Titov Vrbas i - čak! - Titov Drvar. A koliko je to, zapravo, bila jedna duga mračna noć, svjedoči da su čak i pionir (šta će jadna dječica...) tada pjevali: Što se Juga osipa, mnogi krive Josipa! Mnogi krive Josipa! A u stvari krivi smo svi, voljeli se nikad nismo, kakvo bratstvo i jedinstvo, Gradovi su spaljeni, popaljeno žito, kriv je samo Tito, kriv je samo Tito!

Žao mi (i) Luksa

Prijetila je realna opasnost da se po Titu zove još samo - Saša. I tako bi se zatrla uspomena na ljubičicu plavu. Još kad su krepale one tri pudlice, najbolje Sašine drugarice... Pa kad su Slovenci 2011. zakonom zabranili da se gradski trgovi i ulice zovu po Marijinom sinu... (Malom Joži, da ne bude zabune), kad je Šerbedžija na Brijune doveo svoje pudlice i ostale članove obitelji, pa kad je (još) Milan Bandić prestao nositi bedž s Brozovim likom, pa ga Kolinda - dok je Josipović još praznio ladice - iz Tuđmanovih dvora otjerala kući u Kumrovec...

Priznajem, ne jednom mi je na um palo kako je Šesta lička džaba krečila. A i onaj neustrašivi Luks. Na Sutjesci.

Ali, nije. Budući Bosna izdati ne zna, kontraofenzivu treba započeti otamo gdje je Broz najviše volio ratovati. A gdje je i narodu kao takvom duša rat. Jer, puno je šuma i pećina, ima se čovjek gdje sakriti. Ma koliko hrabar bio, dobro je to znati. Nipošto to ne znači kako se treba kriti. U ovom možda i presudnom trenutku. Uostalom, Bosna je (i) danas slobodna teritorija. Glede Broza! Prava je zato prigoda da se ispravi jedna velika povijesna nepravda. Vidjeli ste koji su sve gradovi imali čast šepiriti se Titovim imenom. A Jajce?! Nitko se nije sjetio.

Nije, međutim, nikad kasno. Neka se Pupovčeva Šesta lička sprema kao da će sutra steći uvjeti da se Broz vrati u nepokoreni grad, ali do tada bi najbolja osveta Bandiću i ostalim kvislinzima bila da se Jajcu da ime koje mu oduvijek pripadalo. Koje mu je, u biti, prirodno. Osobito danas. Titovo Jajce! Tito je to zaslužio. A i Jajce. Jer sve ovo oko Tita nekako visi. Da izvinete!

Pročitano 121 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Ususret muslimanskoj novoj godini: Hidžra ne znači bijeg, ona je pobjeda

Ususret muslimanskoj novoj godini: Hidžra ne znači bijeg, ona je pobjeda

Muslimani širom svijeta će sutra, 20. septembra, zalazkom sunca, kada...

Izvješće MUP-a ŽP: 37-godišnjak iz Domaljevca smrtno stradao u prometnoj nezgodi

Izvješće MUP-a ŽP: 37-godišnjak iz Domaljevca smrtno stradao u prometnoj nezgodi

Prema izvješću MUP-a ŽP 37.godišnji M.K i Domaljevca smrtno je...

23. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO H-B

23. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO H-B

Dana 18.09.2017.god. obilježavamo dvadesettreću obljetnicu osnutka UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA...

Slobode lišen muškarac iz Domaljevca

Slobode lišen muškarac iz Domaljevca

Policija u Orašju, sinoć je lišila slobode muškarca iz Domaljevca,...

Oduzeta razna roba

Oduzeta razna roba

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje prilikom kontrola na graničnim prijelazima...

Otkup soje, prinosi smanjeni uz dobru kvalitetu zrna

Otkup soje, prinosi smanjeni uz dobru kvalitetu zrna

U tijeku je otkup ovogodišnjeg roda soje na području općina...

Uspješno realiziran projekt javnih radova u općini Orašje

Uspješno realiziran projekt javnih radova u općini Orašje

U protekla četiri mjeseca na području općine Orašje uspješno je...

Na 52. Vinkovačkim jesenima dogovori o nastavku suradnje s predstavnicima grada Ulma

Na 52. Vinkovačkim jesenima dogovori o nastavku suradnje s predstavnicima grada Ulma

Na poziv gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, načelnik Općine Orašje bio...

Sanacija i rekonstrukcija cesta

Sanacija i rekonstrukcija cesta

Ministar prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Županije Posavske Alija...

Himen ne puca nakon prvog seksa, neke ga djevice čak i nemaju

Himen ne puca nakon prvog seksa, neke ga djevice čak i nemaju

Čini se da su nas cijelog života pogrešno učili kada...