19 Veljača 2018
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

KREATIVNA PRIMJENA MEĐUNARODNOG PRAVA Ni Slovenci nisu do kraja zadovoljni arbitražom

Političke i stručne reakcije u Sloveniji na jučer objavljenu presudu arbitražnog suda o graničnom prijeporu s Hrvatskom su različite, a neki su posebno nezadovoljni presuđenim, odnosno dodijeljenim "dodirom" odnosno morskim koridorom, poveznicom koja bi Sloveniju trebala povezati s otvorenim morem.

Prema jučerašnjoj interpretaciji predsjednika arbitražnog sudišta Gilberta Guillaumea - koji se pri tom pozvao na "parafirani" tekst sporazuma Drnovšek-Račan - arbitražom je utvrđen fizički kontakt Slovenije s otvorenim morem, preko 2,5 morske milje širokog koridora koji bi ostao pod hrvatskom jurisdikcijom, ali s pravom Slovenije na slobodnu plovidbu njenih i stranih brodova i prelete zrakoplova, polaganje kabela i cjevovoda.

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, i sam profesor međunarodnog prava, kazao je kako je to rješenje "donekle" ispunilo slovenska očekivanja, i to "kreativnom" primjenom međunarodnog prava, prenosi Hina.

No, prema mišljenju nekadašnjeg slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, Guillaumeovo rješenje ide ispod onoga što je bilo predviđeno nacrtom sporazuma iz 2001. godine što su ga bili parafirali slovenski i hrvatski diplomati iz vremena pokojnih premijera Račana i Drnovšeka, te tek treba proučiti što to rješenje s koridorom pod hrvatskom jurisdikcijom kojem bi Hrvatska imala ograničeni suverenitet zapravo znači.

Slovenska agentica pri arbitraži Mirjam Škrk, koja je u toj ulozi prije dvije godine zamijenila kompromitiranu dužnosnicu ministarstva vanjskih poslova Simonu Drenik nakon što je ona podnijela ostavku, kazala je za Slovensku televiziju da je odluka arbitara o granici na moru za Sloveniju dobra i izbalansirana, te da će po spojnici Slovenije s otvorenim morem - morskom prostoru koji će de facto imati status otvorenog mora iako će formalno ostati pod hrvatskom jurisdikcijom kao njeno teritorijalno more - slobodno moći ploviti brodovi i nadlijetati je avioni ne samo Slovenije nego i drugih država.

Pri dodjeli prolaza Sloveniji na otvoreno more arbitri su pokazali "priličnu kreativnost" iako nam svojim "unikatnim" i inovativnim rješenjem nisu dali ono što smo očekivali i tražili, kazao je za Slovensku televiziju Marko Pavliha, profesor pomorskog prava i bivši ministar prometa.

Prihvaćeno rješenje nepovoljnije je od onog iz sporazuma Drnovšek-Račan, gdje je sve bilo definirano na jednostavniji i razumljiviji način, kazao je Pavliha. Pravno gledano, koridor na otvoreno more sada ima status hrvatskih teritorijalnih voda, a de facto status međunarodnih voda, kazao je Pavliha, te dodao kako to konačno rješenje ipak smatra boljim od režima neškodljivog morskog prolaza koji je Hrvatska na početku nudila Sloveniji.

Slovenski mediji danas otvoreno pišu da Sloveniji tek predstoji "borba za interpretaciju" arbitražne presude iako je premijer Miro Cerar još jučer pozvao političke lidere i stranke da to pitanje ne uključuju u svoje "predizborne" nastupe nego da podrže vladino stajalište da je arbitražna presuda dobro izbalansirana i da će Slovenija inzistirati da se ona i primijeni kao pravno obvezujuća.

To bi moglo doći u pitanje ako bi neki politički i stranački autoriteti osporili uvjerenje vlade da je Sloveniji dodijeljen pravi teritorijalni koridor na otvoreno more, jer je slovenski parlament na početku svoj pristanak na arbitražu uvjetovao presudom koja će u cijelosti ostvariti zahtjeve za neposrednim kontaktom s otvorenim morem u Jadranu.

Pravnica s mariborskog pravnog fakulteta Dominika Švarc Pipan izjavila je međutim za Slovensku tiskovnu agenciju STA da presuda arbitara ispunjava zahtjeve Ljubljane, te da koridor koji je Sloveniji dodijeljen treba tumačiti tako da je Sloveniji "de facto" dodijeljen "neposredni fizički kontakt" s otvorenim morem.

Dobili smo ga preko koridora koji je formalno pod hrvatskom jurisdikcijom koja će biti ograničena, kazala je Švarc Pipan.

Pročitano 152 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Što Hrvatima znači raspad SDA!?

Što Hrvatima znači raspad SDA!?

Bakir Izetbegović, očigledno lišen liderske mudrosti, probleme ne zna rješavati....

PROIZVODNJA DUHANA ‘Bilo je godina kad se djeci nije moglo kupiti ni kilogram jabuka’

PROIZVODNJA DUHANA ‘Bilo je godina kad se djeci nije moglo kupiti ni kilogram jabuka’

Nekada se samo na području čitlučke općine godišnje proizvodilo 1800...

Na cestama BiH u 2017. poginulo 295 osoba

Na cestama BiH u 2017. poginulo 295 osoba

Na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj 2017. godini dogodilo se više...

DINAROIDI I SEKS: Ko nam je ukrao 'Gonjanje'?

DINAROIDI I SEKS: Ko nam je ukrao 'Gonjanje'?

Međutim, na nagovor roditelja jedne djevojke koju nitko nije "mijesio"...

SPOR VAM JE TELEFON: Očistite memoriju na šest načina i ubrzajte njegov rad

SPOR VAM JE TELEFON: Očistite memoriju na šest načina i ubrzajte njegov rad

Pametni telefoni uglavnom nemaju dovoljno prostora, pa se interna memorija...

Koliko je ljekara napustilo BiH?

Koliko je ljekara napustilo BiH?

Neće nas imati ko liječiti

Hypo očekuje da BiH snosi troškove pljačkanja te banke

Hypo očekuje da BiH snosi troškove pljačkanja te banke

Hypo banka teško je, svojevremeno, opljačkana, u brojnim zemljama Evrope:...

U Federaciji BiH više od polovine registriranih vozila starije od 15 godina

U Federaciji BiH više od polovine registriranih vozila starije od 15 godina

Ukupno 628.873 vozila je lani registrirano u Federaciji BiH, što...

U dva mjeseca u BiH otkrivena 373 ilegalna migranta iz Sirije, Libije, Afganistana...

U dva mjeseca u BiH otkrivena 373 ilegalna migranta iz Sirije, Libije, Afganistana...

Pripadnici Granične policije BiH, od 1. januara do 18. februara...

Brčko: Potvrđena optužnica protiv Vide Nikole Lujića za ratni zločin

Brčko: Potvrđena optužnica protiv Vide Nikole Lujića za ratni zločin

Tužilaštvo Distrikta Brčko podiglo je, a Osnovni sud u Brčkom...