19 Rujan 2017
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

KREATIVNA PRIMJENA MEĐUNARODNOG PRAVA Ni Slovenci nisu do kraja zadovoljni arbitražom

Političke i stručne reakcije u Sloveniji na jučer objavljenu presudu arbitražnog suda o graničnom prijeporu s Hrvatskom su različite, a neki su posebno nezadovoljni presuđenim, odnosno dodijeljenim "dodirom" odnosno morskim koridorom, poveznicom koja bi Sloveniju trebala povezati s otvorenim morem.

Prema jučerašnjoj interpretaciji predsjednika arbitražnog sudišta Gilberta Guillaumea - koji se pri tom pozvao na "parafirani" tekst sporazuma Drnovšek-Račan - arbitražom je utvrđen fizički kontakt Slovenije s otvorenim morem, preko 2,5 morske milje širokog koridora koji bi ostao pod hrvatskom jurisdikcijom, ali s pravom Slovenije na slobodnu plovidbu njenih i stranih brodova i prelete zrakoplova, polaganje kabela i cjevovoda.

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, i sam profesor međunarodnog prava, kazao je kako je to rješenje "donekle" ispunilo slovenska očekivanja, i to "kreativnom" primjenom međunarodnog prava, prenosi Hina.

No, prema mišljenju nekadašnjeg slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, Guillaumeovo rješenje ide ispod onoga što je bilo predviđeno nacrtom sporazuma iz 2001. godine što su ga bili parafirali slovenski i hrvatski diplomati iz vremena pokojnih premijera Račana i Drnovšeka, te tek treba proučiti što to rješenje s koridorom pod hrvatskom jurisdikcijom kojem bi Hrvatska imala ograničeni suverenitet zapravo znači.

Slovenska agentica pri arbitraži Mirjam Škrk, koja je u toj ulozi prije dvije godine zamijenila kompromitiranu dužnosnicu ministarstva vanjskih poslova Simonu Drenik nakon što je ona podnijela ostavku, kazala je za Slovensku televiziju da je odluka arbitara o granici na moru za Sloveniju dobra i izbalansirana, te da će po spojnici Slovenije s otvorenim morem - morskom prostoru koji će de facto imati status otvorenog mora iako će formalno ostati pod hrvatskom jurisdikcijom kao njeno teritorijalno more - slobodno moći ploviti brodovi i nadlijetati je avioni ne samo Slovenije nego i drugih država.

Pri dodjeli prolaza Sloveniji na otvoreno more arbitri su pokazali "priličnu kreativnost" iako nam svojim "unikatnim" i inovativnim rješenjem nisu dali ono što smo očekivali i tražili, kazao je za Slovensku televiziju Marko Pavliha, profesor pomorskog prava i bivši ministar prometa.

Prihvaćeno rješenje nepovoljnije je od onog iz sporazuma Drnovšek-Račan, gdje je sve bilo definirano na jednostavniji i razumljiviji način, kazao je Pavliha. Pravno gledano, koridor na otvoreno more sada ima status hrvatskih teritorijalnih voda, a de facto status međunarodnih voda, kazao je Pavliha, te dodao kako to konačno rješenje ipak smatra boljim od režima neškodljivog morskog prolaza koji je Hrvatska na početku nudila Sloveniji.

Slovenski mediji danas otvoreno pišu da Sloveniji tek predstoji "borba za interpretaciju" arbitražne presude iako je premijer Miro Cerar još jučer pozvao političke lidere i stranke da to pitanje ne uključuju u svoje "predizborne" nastupe nego da podrže vladino stajalište da je arbitražna presuda dobro izbalansirana i da će Slovenija inzistirati da se ona i primijeni kao pravno obvezujuća.

To bi moglo doći u pitanje ako bi neki politički i stranački autoriteti osporili uvjerenje vlade da je Sloveniji dodijeljen pravi teritorijalni koridor na otvoreno more, jer je slovenski parlament na početku svoj pristanak na arbitražu uvjetovao presudom koja će u cijelosti ostvariti zahtjeve za neposrednim kontaktom s otvorenim morem u Jadranu.

Pravnica s mariborskog pravnog fakulteta Dominika Švarc Pipan izjavila je međutim za Slovensku tiskovnu agenciju STA da presuda arbitara ispunjava zahtjeve Ljubljane, te da koridor koji je Sloveniji dodijeljen treba tumačiti tako da je Sloveniji "de facto" dodijeljen "neposredni fizički kontakt" s otvorenim morem.

Dobili smo ga preko koridora koji je formalno pod hrvatskom jurisdikcijom koja će biti ograničena, kazala je Švarc Pipan.

Pročitano 77 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Ususret muslimanskoj novoj godini: Hidžra ne znači bijeg, ona je pobjeda

Ususret muslimanskoj novoj godini: Hidžra ne znači bijeg, ona je pobjeda

Muslimani širom svijeta će sutra, 20. septembra, zalazkom sunca, kada...

Izvješće MUP-a ŽP: 37-godišnjak iz Domaljevca smrtno stradao u prometnoj nezgodi

Izvješće MUP-a ŽP: 37-godišnjak iz Domaljevca smrtno stradao u prometnoj nezgodi

Prema izvješću MUP-a ŽP 37.godišnji M.K i Domaljevca smrtno je...

23. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO H-B

23. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO H-B

Dana 18.09.2017.god. obilježavamo dvadesettreću obljetnicu osnutka UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA...

Slobode lišen muškarac iz Domaljevca

Slobode lišen muškarac iz Domaljevca

Policija u Orašju, sinoć je lišila slobode muškarca iz Domaljevca,...

Oduzeta razna roba

Oduzeta razna roba

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje prilikom kontrola na graničnim prijelazima...

Otkup soje, prinosi smanjeni uz dobru kvalitetu zrna

Otkup soje, prinosi smanjeni uz dobru kvalitetu zrna

U tijeku je otkup ovogodišnjeg roda soje na području općina...

Uspješno realiziran projekt javnih radova u općini Orašje

Uspješno realiziran projekt javnih radova u općini Orašje

U protekla četiri mjeseca na području općine Orašje uspješno je...

Na 52. Vinkovačkim jesenima dogovori o nastavku suradnje s predstavnicima grada Ulma

Na 52. Vinkovačkim jesenima dogovori o nastavku suradnje s predstavnicima grada Ulma

Na poziv gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, načelnik Općine Orašje bio...

Sanacija i rekonstrukcija cesta

Sanacija i rekonstrukcija cesta

Ministar prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Županije Posavske Alija...

Himen ne puca nakon prvog seksa, neke ga djevice čak i nemaju

Himen ne puca nakon prvog seksa, neke ga djevice čak i nemaju

Čini se da su nas cijelog života pogrešno učili kada...