23 Studeni 2017
Windows Media Player Winamp Real Player QuickTime

Pogledajte kako izgleda spor oko Piranskog zaljeva u samo dvije slike

Odlukom Arbitražnog suda u Hagu Slovenija je dobila tri četvrtine spornog Piranskog zaljeva. No, ovo nije ni blizu kraj sukobu koji traje već desetljećima.

Naime, iako je hrvatska premijerka Jadranka Kosor 2009. godine potpisala sporazum, kojeg je prihvatila HDZ-ova saborska većina, nakon skandala 2015. godine vlada Zorana Milanovića, pozivajući se na međunarodne sporazume, napustila je proces koji je, smatrala je SDP-ova vlada, nepovratno narušen nakon što su slovenski predstavnici snimljeni kako dogovaraju lobiranje kod sudaca.

Ipak, prošlog ljeta sud je odlučio da se proces nastavlja, a odluka je donesena danas. U dvorani nije bilo službenih predstavnika hrvatske vlasti jer je HDZ-ova vlada nastavila politiku SDP-ove po ovom pitanju.

Plenković je danas rekao da Hrvatska neće poštovati ovu odluku suda, no svejedno smo analizirali što ova situacija znači.

Na slici jedan vidi se ranije stanje, situacija kakva je bila prije donošenja odluke. Isprekidana linija koja prolazi sredinom zaljeva predstavlja granicu.

Na drugoj slici vidi se stanje kakvo bi trebalo biti po odluci Arbitražnog suda. Tamnozeleno, ali i crveno područje sada predstavlja slovenske teritorijalne vode. Crna crta je granica, a uski svijetloplavi pojas u Piranskom zaljevu pripada Hrvatskoj. Vidi se i koridor (junction) koji je danas određen preko hrvatskog mora i koji slovencima daje izlaz na otvoreno more.

Na trećoj slici crvenom je bojom obojan cijeli teritorij koji sada pripada Sloveniji.

Sloveniji tri četvrtine Savudrijske vale i spojnica s otvorenim morem

Podsjetimo, Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije spojnicu (junction) svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora, te da joj pripadaju tri četvrtine Savudrijske vale.

Slovenija je dobila zaljev od ušća Dragonje do točke 45 30' 41,7'' sjeverne geografske širine i 13 31' 25,7'' zapadne geografske dužine.

"Linija ide od kraja kopnene granice na ušću Dragonje do točke A na liniji koja zatvara zaljev, a koja je na udaljenosti od rta Madona tri puta većoj od razdaljine od točke A do rta Savudrija. Takvo razgraničenje ostavlja veći dio zaljeva Sloveniji", kaže se u presudi.

Što se tiče kopnene granice sud je uglavnom pratio razgraničenje po granicama katastarskih općina.

Objavljeno je da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika što znači da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škriljei kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj.

Sud je objavio i odluku da je Sveta Gera na hrvatskom teritoriju, ali i priopćio da nema jurisdikciju odlučiti o hrvatskom zahtjevu da slovenski vojni kompleksi ne smiju ostati na hrvatskom teritoriju.

Predsjednik suda Guillame pročitao je i odluku da granice na Muri i Sutli idu katastarskom granicom, a u Murskom Središću sredinom Mure.

Na drugoj slici vidi se stanje kakvo bi trebalo biti po odluci Arbitražnog suda. Tamnozeleno, ali i crveno područje sada predstavlja slovenske teritorijalne vode. Crna crta je granica, a uski svijetloplavi pojas u Piranskom zaljevu pripada Hrvatskoj.

Sastanak u Ljubljani

Slovenski premijer Miro Cerar i hrvatski premijer Andrej Plenković dogovorili su se da neće poduzimati jednostrane poteze te da će razgovore nastaviti 12. srpnja u Ljubljani, uoči sastanka Berlinskog procesa u Trstu 12. i 13. srpnja. Riječ je o inicijativi pokrenutoj 2014. kojom se promiče regionalna suradnja, rješavanje otvorenih pitanja i daljnja stabilizacija europskog jugoistoka.

Na susretu će nazočiti šefovi država ili vlada Njemačke, Francuske, Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva, te Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Plenković: Odluka nas se ne tiče

"Današnja arbitražna odluka nas ni na koji način ne obvezuje niti je se namjeravamo pridržavati. Hrvatska je svoju odluku donijela prije točno 23 mjeseca, u Saboru, konsenzualno, iz jasnih razloga", komentirao je odluku suda Plenković.

"Došlo je do kontaminiranja cijelog arbitražnog procesa. Hrvatska je izašla iz procesa. Slovenska agentica i sudac su podnijeli ostavke i to je bio jasan razlog da arbitraža ne ide dalje", dodao je Plenković.

"Druge države u međunarodnim odnosima ovo pitanje trebaju prepustiti Hrvatskoj i Sloveniji da to rješavaju bilateralno. To je najbitnije i vrlo jasan stav Hrvatske. Pozivam sve aktere na političkoj sceni da i dalje držimo jedinstven stav. Slovenija je za nas prijateljska država i želimo mirnim putem rješavati sva otvorena pitanja", zaključio je premijer.

Cerar likuje

Medijima se obratio i slovenski premijer Miro Cerar koji je rekao da je presuda suda obvezujuća i kako će je Slovenija poštovati.

"Neki ministri iz mog kabineta i vlade su bili tamo. Arbitražni sud čine najugledniji međunarodni pravni stručnjaci, ova presuda je konačna i obvezujuća. Došao je povijesni trenutak, ovu odluku treba poštovati i mi ćemo je jedinstveno prihvatiti. I to unatoč tome što sva naša očekivanja nisu u cijelosti ostvarena. Neriješeno pitanje granice je dugo opterećivalo odnose dviju država. Slovenija i Hrvatska su ovo pokušale riješiti dvostrano, ali to je bilo neuspješno. Zato su se dogovorili da će im pomoći treća strana, arbitražni sud. Sporazum je, podsjećam, potpisan 2009., a potvrdio je Državni zbor, a dobio je potvrdu i na referendumu", rekao je Cerar.

Osvrnuo se i na hrvatske kritike i izlazak iz arbitraže.

"Nakon što je sud temeljito proučio okolnosti na koje se Hrvatska žalila procijenio je da sud i dalje vrijedi i da će nastaviti s radom. Danas je donesena presuda koja je opsežna i kompleksna", rekao je Cerar.

"Sud je u hrvatskom teritorijalnom moru uspostavio posebno područje, junction. To bitno mijenja status tog mora, tu sad Slovenija ima pravo prolaska i plovidbe za sve brodove. To je kontakt slovenskog teritorijalnog mora s područjem izvan teritorijalnog mora Hrvatske i Italije. Nama to područje kontakta Hrvatska ne može oduzeti niti nas može ograničavati", rekao je Cerar, piše Index.

Pročitano 172 puta

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnje vijesti

Zašto ujutro imamo neugodan zadah? Evo odgovora

Zašto ujutro imamo neugodan zadah? Evo odgovora

Jutarnji poljupci. Izgledaju super na filmovima, ali u stvarnosti postoji...

Presuda Ratku Mladiću: "Toliko je zla počinjeno da nijedna kazna nije dovoljna"

Presuda Ratku Mladiću: "Toliko je zla počinjeno da nijedna kazna nije dovoljna"

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je...

Bošnjaci znaju da nije kriv cijeli srpski narod, nego oni koji su zločin naredili i počinili

Bošnjaci znaju da nije kriv cijeli srpski narod, nego oni koji su zločin naredili i počinili

Današnja presuda Ratku Mladiću imat će najviše utjecaja na stanje...

OVO JE NAJMLAĐI MILIJARDER NA SVIJETU

OVO JE NAJMLAĐI MILIJARDER NA SVIJETU

Skromni irski genij ima 27 godina i odustao je od...

Vozači, oprez: Evo gdje danas vrebaju radari na putevima u BiH

Vozači, oprez: Evo gdje danas vrebaju radari na putevima u BiH

Raspored najavljenih kontrola brzine kretanja vozila je informativnog karaktera.

Objavljen snimak bijega vojnika iz Sjeverne Koreje

Objavljen snimak bijega vojnika iz Sjeverne Koreje

Snimak na kojem je prikazan bijeg svjevernokorejskog vojnika dok je...

Stanje na putevima: Saobraća se po vlažnom kolovozu

Stanje na putevima: Saobraća se po vlažnom kolovozu

Sitniji odroni zemlje ili kamenja učestali su na putevima koji...

Narednih dana u BiH stabilno vrijeme, uskoro nam stiže snijeg

Narednih dana u BiH stabilno vrijeme, uskoro nam stiže snijeg

U Bosni i Hercegovini će danas preovladavati sunčano vrijeme uz...

Zbog decenije nerada institucija na pitanju koncesija: FBiH izgubila skoro dvije milijarde KM!

Zbog decenije nerada institucija na pitanju koncesija: FBiH izgubila skoro dvije milijarde KM!

Federacija BiH približava se cifri od dvije milijarde KM izgubljenog...

Zemljotresi će 2018. ubiti milijardu ljudi, u BiH u 2017. bila 64 potresa

Zemljotresi će 2018. ubiti milijardu ljudi, u BiH u 2017. bila 64 potresa

Naučnici sa Univerziteta u Koloradu i Montani kažu da je...

Jako intersantno Narodna Muzika

Jako intersantno Narodna Muzika

S obzirom da danas veliku većinu turbofolk tekstova pišu diletanti...

Dodik za DW: Nisam protiv nezavisnosti Kosova

Dodik za DW: Nisam protiv nezavisnosti Kosova

“Referendum nije na dnevnom redu”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik...