Ispiši ovu stranicu

Baka u mesnici prepoznala šunku koju su joj 1945. godine uzele tri partizanke

Prošle sedmice mnoge je ganula priča 92-godišnje Štefice Dobromemorec iz Donje Stubice, koja je kupujući, sa svojom 37-godišnjom unukom, meso u mesnici jednog trgovačkog lanca prepoznala svoju 71 godinu staru šunku.

Kako nam je ispričala, riječ je o šunki koju je njen pokojni otac spremio za župnika, da mu pokloni za Uskrs.

  • Bilo je to negdje v ožujku 1945. Ja sem imela okoli 21 lete. Otec me poslal da odnesem velečasnomu šunku da ima za Vuzem. I krenem ja rano vjutro čez trnac, nosim šunku, kad su se najenput pred meu stvorile tri partizanke. Kad su čule da idem k župniku, zele su mi šunku, jedna je pljunula na me, druga napičila z nogu v rit, a trejta počella pucati v zrak i kričati da nek bejžim. I ja sem pobegla – ispričala nam je potresena starica.

Parkljec i križek

Kad je prošle sedmice, 71 godinu kasnije, s unukom stigla u trgovinu, kaže, ostala je u šoku. Odmah je primijetila i prepoznala šunku.

  • Tu šunku ne bum nigdar pozabila jer je na njoj kum Miške, koji je mesaril, ostavil i nogicu i parkljec, a na koži je z nožekem zarezal križek a se zna da je to za župnika. I ja sem mam rekla onom trgovcu v dućanu da je to moja šunka i da ja hočem natrag, a on mi se smejal. Onda sem ga htela z tašku namlatiti, li me nekakev mladi čovek koji je bil pored mene primil za ruke i rekel da idemo doma. Ja sem niem dala i na kraju je taj dobri mladi čovek pored mene platil šunku, poklonil mi ju je i čak me je otpeljal skroz doma. Sad sem šunku opet obesila tam gdje je bila 1945. na isto mesto. I zdej mi je srce na mestu – ispričala nam je Štefica Dobromemorec.

Meso prodano

Potražili smo i prodavača u mesnici trgovačkog lanca, ali on nije htio davati nikakve izjave. Tek je kratko napomenuo kako nije moguće da u njihovoj mesnici bude tako starog mesa, obzirom da je svo takvo već prodano, a ova zadnja tura koja je stigla datira iz 1982., što je daleko od 1945. Potražili smo i dobrog mladog čovjeka koji je starici platio šunku, no ispostavilo se da je riječ o njenom 37-godišnjem unuku, koji nam je pojasnio kako baka već godinama ne prepoznaje nikoga od ukućana pa tako ni svoju djecu, ni unuke i zbog toga je bio izrazito srećan što je baka prepoznala barem svoju šunku.

Ne znamo ni izvor ni novine, ni da li je istina ili nije!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće