Ispiši ovu stranicu

Nema više bježanja iz BiH, svako tko ode mora platiti 200.000 maraka!

Država je na koljenima. U Bosni i Hercegovini živi manje od 2.700.000 ljudi.

Shvativši da ni to nije konačna brojka, jer se masovni odliv stanovništva nastavlja, Vijeće ministara pripremilo je novu stratešku platformu za zaustavljanje tog nemilog fenomena. Rješenje je preuzeto od nekih bosanskohercegovačkih stranaka. Među njima, najuspješniji u borbi protiv pobjegulja je Savez za bolju budućnost, koji sa članicama i članovima potpisuje takozvani ugovor o doživotnoj vjernosti. Po klauzulama tog ugovora, svaki boljitaš koji odluči napustiti ovu stranku dužan joj je isplatiti 100.000 maraka, pa je na mrežama krenula dosjetka da je lakše razvrgnuti crkveni brak nego izaći iz SBB-a.

I konačno se sličnog rješenja dosjetilo novoformirano Vijeće ministara. Kako saznaje uvijek dobro raspoložena agencija Fake & Spin, ko god bude trbuhom za kruhom napuštao Bosnu i Hercegovinu, ubuduće će državi, na ime trošarine i odstupnih taksi, morati da plati 200.000 maraka.

– Drago nam je da smo jednoglasno usvojili ovakav prijedlog – kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući VM. – Ovo je najmonolitniji saziv Vijeća u njegovoj istoriji. Vrijeme je da se već jednom stane u kraj nezahvalnim pojedincima, porodicama i grupama. Država u njih investira sve što može, od zdravstva do obrazovanja, a onda oni, tako obrazovani i zdravi kao dren, put pod noge pa u Njemačku. E, ne može. Nema više tako.

Tegeltiju su podržali svi ministri, čak i oni iz Federacije.

– Ponosni smo da je jedno ovako kreativno i razumno rješenje preuzeto od Saveza za bolju budućnost – istakao je svoje zadovoljstvo ministar Fahrudin Radončić. – Pobjeguljama se zaista mora dohakati. To je uzelo fursat bez milosti, ne plaše se ni hodže ni institucija sistema. Ni bogatije države ne bi mogle podnijeti ovakav egzodus, zašto bi Bosna i Hercegovina bila izuzetak.

Usvojen je i niz administrativnih mjera kojima će ubuduće odlazak biti otežan. Prilikom napuštanja matične zemlje, Bosanci i Hercegovci morat će vozačima autobusa, vozova i aviona pokazati ne više od dva mjeseca staru potvrdu o nekažnjavanju te izmirivanju dugova za RTV pretplatu. Također, obavezna je i potvrda nadležne zdravstvene institucije da ste preležali krzamak. Razmišlja se i o vrlo uspješnoj ratnoj praksi. Stariji čitatelji će se sjetiti, u mnogim krajevima BiH protjerani žitelji morali su prilikom odlaska potpisati ugovor kojim nepokretnu imovinu ostavljaju paradržavnim organima. U Vijeću ministara smatraju da je ta mjera bila izuzetno efikasna i da bi u ovom teškom trenutku za državu ponovo bila od velike koristi.

Kako god da bilo, izgleda da su se vlasti konačno trznule i donijele niz efikasnih mjera kojima će odliv mozaka biti sveden na minimum. „Vi možda možete proći, možete čak povesti i mačku, ali vaš stan ne. On ostaje u državnom vlasništvu“ – jedan je od slogana kojima će ova kampanja biti i medijski podržana. Time će se, očekivanja su, obogatiti stambeni fond javnih službenika, poslanika, zastupnika, delegata, ministara i njihovih zamjenika. Ova populacija bez ikakve krivnje ispašta zbog funkcionalnih blokada na svim nivoima sistema.

Ko i nakon svega žudi za Njemačkom – širok mu koridor VC u svojoj originalnoj, 3D kompjuterskoj verziji. Mi ostajemo, poručuju iz Vijeća ministara.

(Ovaj tekst je prodržavno-satiričnog karaktera)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće