Ispiši ovu stranicu

OBLJETNICA BOJA NA GALIĆIMA

OŠTRA LUKA 19.07.2013.g.- U Oštroj Luci se danas obilježava 21, obljetnica Boja na Galićima, jednog od najvećih datuma iz novije povijesti ovoga kraja, datuma kada se odigrala velika bitka za opstojnost žitelja oraške općine.

 

Podsjetimo, na današnji dan 19. srpnja 1992. godine, agresor je po cijeloj crti bojišnice, uz jaku topničku potporu, izveo žestok pješačko-tenkovski napad s namjerom zauzimanja oraškog teritorija. Najveća žestina napada bila je oko sela Oštra Luka, zaselak Galići. Desetine tenkova i nekoliko tisuća neprijateljskih vojnika, naišli su na žestok otpor branitelja, borbe su bile toliko snažne, da je isti dan crta obrane nekoliko puta probijana i vraćana. U konačnici, borbom prsa u prsa, neprijatelj je doživio katastrofalan poraz, kako u ljudstvu, tako i u tehnici.
I ove godine mještani Oštre Luke, primjerenim sadržajima obilježavaju ovaj datum, uz poseban pijetet hrabrim braniteljima, koji su svojom nesebičnošću i domoljubljem životom obranili ovaj prostor. U njihovo ime služena je Sv. misa zadušnica te položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja za poginule branitelje i civile iz Oštre Luke. Obilježavanju obljetnice Boja na Galićima u Oštroj Luci, sudjeluje i načelnik općine Orašje Đuro Topić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće