Ispiši ovu stranicu

Etnosoba u kojoj će se čuvati kulturna baština

Etnosoba u kojoj će se čuvati kulturna baština


Raskoš, ali i neistraženi fenomen tradicijske kulture Hrvata u Bosni i Hercegovini iz segmenta nematerijalne kulturne baštine,
vodi nas do oraške Posavine i mjesta Oštra Luka - Bok i Donja Mahala u kojima još uvijek vrijedne Posavke proizvode jedinstvenu u svijetu čipku koja je uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine.
Četiri članice Kulturno-umjetničkoga društva "Ravnica" Oštra Luka – Bok, Luca, Manda i Kata Kopić te Ruža Pejić
ponoseci se svojim čipkarskim umijećima, uspješno promoviraju vrijednost čipke kao svojeg etnografskog blaga.
Fenomen kulturne baštine posavskih Hrvatica prepoznao je Zvonko Martić, otac karmelićanin iz Duhovnoga centra "Karmel sv. Ilije", iz Zidina kraj Buškoga jezera, koji godinama prikuplja jedinstvenu entografsku zbirku nošnji i nakita Hrvata BiH u duhovnom centru "Karmel sv. Ilije".
- Posavke izradom tradicionalne čipke čuvaju nematerijalnu baštinu Bosne i Hercegovine.
Čipkarskom tehnikom "necanja" čipka se radi na način jedinstven samo u oraškom kraju u nekoliko sela, objašnjava otac Zvonko.
- Čipka se danas najviše veže uz ukras na tradicijskoj odjeći, osobito ženskoj, no tri su se čipkarske tehnike razvile u izradu samostalnih predmeta od čipke, kao što su stolnjaci, razni ukrasi za namještaj, ili su stavljani u raznim okvirima na zid. To su "priplet", "keranje" i "necanje" (koji se rade u oraškome kraju).
Nažalost, zaključuje otac Zvonko, danas se o čipkarstvu sve manje zna iako je ljepota čipke trajna.

Galerija slika

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće