Ispiši ovu stranicu

U O.Luci obilježena 27.obljetnica legendarne bitke „Boj na Galićima“

Odavanjem počasti poginulim braniteljima Oštre Luke obilježena je 27.obljetnica „Boja na Galićima“, najznačajnijeg datuma u povijesti ovog mjesta kad su Hrvatske postrojbe HVO-a iskazale neviđenu hrabrost i u žestokim borbama s neprijateljem uspjele obraniti i sačuvati svoju rodnu grudu.

Uoči blagdana Ilina 1992.godine, ali i prije i poslije Boja na Galićima, 36 hrvatskih vitezova, mještana Oštre Luke, svoj život je položilo na oltar Domovine. Obilježavanje obljetnice održano je u organizaciji Vijeća MZ O. Luka, a započelo je u filijalnoj crkvi Sv. Leopolda Mandića u O.Luci, gdje je pred velikim brojem vjernika, vlč. Zlatko Ivkić služio svetu misu zadušnicu na kojoj su svi zajedno na dostojanstven način, kroz molitvu odali dužnu počast poginulima. Po završetku su, kraj Spomen obilježja poginulim braniteljima Oštre Luke, brojna izaslanstva, te prisutni mještani O.Luke i susjednih mjesta odali počast stradalim herojima, pripadnicima HVO-a. Vijence su položili i svijeće upalili predstavnici braniteljskih udruga i svih razina izvršne, zakonodavne i političke vlasti.

U prigodnom obraćanju, sudionik Domovinskog rata od samog početka, do njegova završetka, sada aktualni ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić, kazao je kako danas nemamo pravo na šutnju i ne smijemo zaboraviti žrtvu Hrvatskih branitelja iz O.Luke koju su dali tijekom Domovinskog rata. –”Više od 20 godina sastajemo se ovdje da zajedno oživimo uspomene i sjećanje u čast svim stradalim hrvatskim braniteljima u O.Luci. Poštovane obitelji, mogu vam danas reći da mi, njihovi suborci, nećemo i ne smijemo ih zaboraviti. Zadužili su nas svojom žrtvom i nemjerljivom hrabrošću o kojoj trebamo govoriti i učiti mlađe generacije kako se voli Domovina, kako se živi i umire za rodnu grudu”, poručio je ministar Kopić i naglasio, -“Na ovim pločama je ispisano 36 imena naših suboraca, Hrvatskih vitezova koji su položili svoje živote u borbama protiv zvijezde petokrake, četničke kokarde i srpskih monstruma, koji ne bi ni psa na ulici poštedjeli da su nas porazili. Moramo govoriti o onome što nam se dogodilo, jer mi smo stvarali povijest i mi je moramo pisati.

Mještanin Oštre Luke, aktualni predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, podsjetio je na hrabrost branitelja koji su s jako slabim naoružanjem, ali velikom hrabrošću, stali pred puno jačeg neprijatelja i nadljudskim mogućnostima branili svoj dom. Isto tako osvrnuo se i na nepravdu prema ovom mjestu, donesenu Daytonskim sporazumom. –”Ožiljci rata još uvijek su vidljivi u O.Luci koja je Dajtonskom crtom nepravedno podijeljena. Nažalost, ovo selo i dalje trpi posljedice Domovinskog rata i vidi se da je i dalje u tijeku obnova, ali iako je cijelo selo obranjeno, ono je nepravedno Dejtonskom crtom podijeljeno na dva dijela. To je velika nepravda, nemar onih koji su crtali granice, nisu križali samo zemlju nego su križali ljude i vjerujem da će se to ispraviti i da ćemo jako brzo i administrativno ovo mjesto imati kompletno. Mi i mladi koji su budućnost ovog prostora, moramo crpiti snagu u hrabrosti branitelja, koji su ovo ovdje čuvali i sačuvali, za izazove koje imamo danas. Vjerujem da ćemo tu snagu naći i da ćemo ovaj prostor učiniti još perspektivnijim, boljim i kvalitetnijim za život. Našim poginulim braniteljima vječno dugujemo slobodu i zato se danas poklanjamo njihovoj žrtvi”, rekao je predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće