Ispiši ovu stranicu

Obilježena 26. obljetnica „Boj na Galićima“

U MZ Oštra Luka jučer je obilježena 26. obljetnica „Boj na Galićima“, povijesnog događaja u kojem su postrojbe HVO-a iskazale neviđenu hrabrost i u žestokim borbama uspjele obraniti i sačuvati svoju rodnu grudu.

Dana 19. srpnja 1992. godine, agresor je po cijeloj crti bojišnice, uz jaku topničku potporu, izveo žestok pješačko-tenkovski napad s namjerom zauzimanja oraškog teritorija. Najveća žestina napada bila je oko sela Oštra Luka, zaselak Galići.

Desetine tenkova i nekoliko tisuća neprijateljskih vojnika, naišli su na žestok otpor branitelja, borbe su bile toliko snažne, da je isti dan crta obrane nekoliko puta probijana i vraćana.

U konačnici, borbom prsa u prsa, neprijatelj je doživio katastrofalan poraz, kako u ljudstvu, tako i u tehnici. U organizaciji Vijeća MZ Oštra Luka, obilježavanje najznačajnijeg datuma u novijoj povijesti ove mjesne zajednice, bilo je u znaku počasti braniteljima koji su toga dana svoj život položili na oltar domovine.

U filijalnoj crkvi svetog Leopolda Mandića u O.Luci služena je misa zadušnica, a nakon mise predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, županijska, općinska, izaslanstva mjesnih zajednica Oštre Luke i Tolise položili su vijence i zapalili svijeće ispred središnjeg Spomen obilježja u Oštroj Luci.

Na obilježavanju je bio i Nenad Križić, pomoćnik ministra branitelja u Vladi Republike Hrvatske koji je pozdravio sve prisutne i odao počast svim poginulim i umrlim braniteljima.

Ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić u svojem obraćanju je naglasio da je jako važno da nam sjećanje na poginule branitelje bude svjetlo koje će nas dalje voditi. Program je okončan odigravanjem malonogometnog turnira na nogometnom igralištu u O.Luci.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće