Ispiši ovu stranicu

KUD “Ravnica” Oštra luka-Bok proslavio 20. rođendan

Prigodnim sadržajima KUD-a „Ravnica“ Oštra Luka- Bok obilježio je 20 godina uspješnog rada na očuvanju folklorne i kulturne baštine svojega kraja.

Priredili su svojevrsnu etno izložbu i rođendan proslavili s brojnim zaljubljenicima izvorne kulture ali i poštovateljima njihovoga rada. Među brojnim bio je i otac Zvonko Martić , koji ih je okupio u vrijeme dok je bio župni vikar u toj župi. Doktorirao je etnologiju i u tradiciji ovoga kraja prepoznao je bogatstvo. „Tradicijska kultura dio je identiteta, dio povijesti, dio bitne kulture koja nas određuje. Ravnica je moj ponos. Uz tradicionalno pjevanje obnovili su crkveno pučke napjeve, tekstualno i glazbeno vrlo zanimljive, te obnovili tehniku čipkarstva jer necana čipka specifična je za Hrvate ovoga kraja, jedina je u BiH u selima u okolici Orašja. Postoji još jedna starija tehnika pripleta ili raspleta zbog čega sudjeluju na festivalu čipke u Lepoglavi“, kazao je o. Zvonko Martić.

KUD Ravnica prepoznatljiva je u regiji po tradicionalnoj nošnji staroj više od 100 godina te čipkarstvu kao običaju i zanatu kojeg njeguju. Posebna vrijednost nošnje ovog društva je u njenoj izvornosti koju stručnjaci prepoznaju na svim smotrama. „Najveća naša osobina i najveće naše bogatstvo je izvornost jer se držimo tipično izvornosti“, naglasila je predsjednica KUD-a Ivanka Džijan. Anđa Đordić, dopredsjednica KUD „Ravnica“ smatra kako je KUD obogatio kulturni život posavskoga kraja, te značajno prezentirao Posavinu izvan lokalnih okvira. Na svim smotrama su i najstarija članica društva 78-ogodišnja Kata Mašić iz Boka i Luca Šošić iz Oštre Luke koja je zaslužna za uređivane njihovih i preko 100 starih nošnji. KUD „Ravnica“ Oštra Luka-Bok prava je riznica posavske tradicije, opremili su 2 etno muzeja, a uz očuvanje i razvijanje običaja i kulture, od folklora i gastronomije do čuvene posavske pogače, doprinose razvoju seoskog turizma ovog kraja. Medijski pokrovitelj rođendanskog slavlja KUD-a bila je, uz ostale kuće, i Radiopostaja Orašje.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće