Ispiši ovu stranicu

Element tradicijske kulture Posavine: Jedinstvena čipkarska tehnika u svijetu ozbiljan kandidat za UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine

Jedinstvene radove čipkarstva vrijednih Posavki koje nitima pričaju prelijepu priču, ove godine u Lepoglavi na Međunarodnom festivalu čipke predstavljaju članice KUD-a Ravnica Oštra Luka – Bok: Luca Šošić, Ruža Pejić i Manda Kopić.

S ponosom pronose ljepote stare čipkarske tehnike – necanja, jedinstvene u svijetu tehnike koja se još jedino zadržala u oraškome kraju, i kao takva ozbiljan kandidat za UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine. Čipkarstvo je još uvijek kao element tradicijske kulture u BiH nedovoljno istraženo. Specifičnost oraške Posavine je posebna tehnika čipkarstva – necanje koje je karakteristično za nekoliko sela u okolici Orašja. U BiH tri su lokacije posebnosti čipkarskih tehnika, necanje u okolici Orašja, kerana čipka i priplet vezan uz okolicu Dervente.

– Danas se o čipkarstvu sve manje zna. Čipka se danas najviše veže uz ukras na tradicijskoj odjeći, osobito ženskoj, no tri su se čipkarske tehnike razvile u izradu samostalnih predmeta od čipke, kao što su stolnjaci, razni ukrasi za namještaj, ili su stavljani u raznim okvirima na zid. To su priplet, keranje i necanje. No, sve je to još uvijek ‘zapušteno’ područje, smatra Zvonko Martić, otac karmelićanin iz Duhovnog centra “Karmel sv. Ilije” iz Zidina kraj Buškoga jezera, koji strpljivo i ustrajno radi na čuvanju blaga nematerijalne baštine ne samo u Posavini, već i puno šire.
( večernji.ba )

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće