Ispiši ovu stranicu

Netipični političar iz Posavine Đuro Delić iz zastupničkih klupa “žuri” u polja lavande, aronije...

I baš kao je Oštra Luka netipično bh. naselje zbog neobične daytonske crte razgraničenja između FBiH i RS-a, to je najudaljenije mjesto od općinskog središta Orašja bilo često temom novinarskih napisa.

A kako i ne bi intrigiralo novinarsku znatiželju jer crta razgraničenja prolazi kroz domove. U istoj kući možete zaspati u RS-u, a doručkovati u FBiH, jer crta dijeli kuće, sobe, njive... a nisu zaobišli ni groblje, piše Večernji list BiH. Svaki će vam Oštrolučanin reći na to... to je samo imaginarno jer zajedno živimo i rješavamo svakodnevne probleme u selu. Ne razmišljamo puno o toj suludoj crti, naše je općinsko središte Orašje.

Pokazao humanost

Ipak, kada se dogodi problem u kojem policija mora intervenirati (krađe, smrtni slučajevi), onda već administracija stupa na snagu, pa dolazak policije iz RS-a čekaju satima umjesto 15-ak minuta koliko treba policiji iz Orašja. Ipak, novinari su u svojim istraživanjima zaobišli jednog zanimljivog političara iz tog mjesta, Đuru Delića, zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH koji svaki slobodni trenutak od politike koristi za rad na polju. Humanost je već potvrdio s početkom mandata ustupajući paušal za rad u radnim tijelima Skupštine ŽP-a za Udrugu djece s posebnim potrebama Orašje (godišnje oko 800 KM), što je dobar primjer političarima, ali još uvijek usamljen. Delić se intenzivno bavi uzgojem netipičnih kultura za posavsko podneblje. Zanimalo nas je i kako živi Oštra Luka očima tog netipičnog političara. A da bi se pronašao Delić iz Oštre Luke, morate dobro poznavati posavsku tradiciju imena jer u njegovoj ulici koja je dijelom u RS-u ima čak tri Đure Delića. Nenajavljeni, zatekli smo ga na njivi, u radnom odijelu pri radovima sa suprugom i sinom. – Može li politika i rad na zemlji zajedno, upitali smo: – Kako da ne. To je zapravo recept i ostalim kolegama jer tada su i ideje zdravije kao i ova moja njiva koja odlično pokazuje da u Posavini sve može uroditi. Počeo sam s pčelarstvom pa onda zasadio lavandu, kadulju, smilje, aroniju i patuljasto voće, sadnice bagrema, i sve, uz puno truda, uspijeva – kaže Delić. Možda je i ovo smjer kultura koje bi trebali više uzgajati.

Odlazak cijelih obitelji

Oštra Luka ima svoju crkvu, školu, zdravstvenu ambulantu, NK “19.srpanj“, KUD Ravnica koji pronosi tradiciju posavskog kraja. Oštra Luka poznata je po herojskoj obrani i životima hrabrim branitelja, no s mirom i ekonomskom krizom gubi svoje mještane. Trenutačno živi oko 1300 mještana. – Ljudi idu trbuhom za kruhom, ponekad zbog pomodarstva, no uglavnom zbog ekonomske krize u kojoj po prvi put odlaze cijele obitelji i to zabrinjava. Samo posao može zadržati mlade obitelji, smatra Delić. Ipak, Lučani su radoholičari jer i u takvim uvjetima uspješno posluje oko 30-ak odličnih poduzetnika. Jedan od najvećih bh. izvoznika brašna „Mlin Bele“ u kojem Berislav Šošić upošljava do 40 osoba. Đuro Vinković s više tvrtki, također do 50 osoba, djelatnosti u poljoprivredi, građevinsko poduzeće Matoša, Rox Ive Krištić – pojašnjava Delić i zaključuje, to je ono što trebamo poticati, gospodarstvo i poljoprivreda kako bi se stvorilo više radnih mjesta za ostanak.
Autor: Nada Koturić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće