Ispiši ovu stranicu

Križni put za poginule branitelje u Oštroj Luci

Molitveni skup sjećanja za vitezove koji su život izgubili braneći svoja ognjišta

Veliki tjedan kada se u osam dana slave najveće tajne kršćanstva mještani Oštre Luke započeli su u spomen na stradale branitelje Domovinskoga rata kako bi izrazili zahvalnost za njihovu žrtvu i za slobodu koju su podarili narodu svojega kraja.

U spomen na poginule branitelje i sve žrtve Domovinskog rata, mještani Oštre Luke i susjednih mjesta već dva desetljeća posebnim molitvenim skupom čuvaju sjećanja i odaju poštovanje prema svojim stradalim sumještanima.

Čine to dostojanstveno, u skrušenoj molitvi i kretanjem u procesiji, križnom puta u dužini sedam kilometara.

I ove godine više od dvije stotine Oštrolučana i Bočana te sumještana iz drugih posavskih mjesta kretali su se u molitvi i pobožnosti bivšom crtom razdvajanja, kako bi iskazali poštovanje prema svim braniteljima vitezovima Posavine koji su život izgubili braneći svoja ognjišta.

Sjećanje na Sinove Posavine

Za obranu Bosanske Posavine svoj život su položili 36 branitelja iz Oštre Luke. Njihovi sinovi i kćeri, majke i očevi, supruge, članovi obitelji, suborci i prijatelji, molili su tijekom procesije za njih.

Jasno su javnosti usmjerene poruke da će vječno biti uspomena na njihov herojski čin, te iako nisu fizički s njima duhom jesu, a njihova prisutnost oživi svake godine upravo tradicionalnim križnim putom u Oštroj Luci.

Predvodnici molitvenog skupa bili su najmlađi s križem u ruci, a procesiju je molitvom predvodio vlč. Zlatko Ivkić koji se zahvalio svima koji su došli moliti.

Procesija je završena svetom misom koja je održana u crkvi Leopalda Mandića u Oštroj Luki.

Sudionici križnoga puta kažu nam kako time pokazuju da se žrtva njihovih Sinova Posavine, koji su nesebično dali živote u obranu svojih domova, nikada neće zaboraviti.

Simbolično također žele pokazati da su jedinstveni unatoč nelogične dejtonske crte razdvajanja koja se provlači i dijeli kuće, čak i groblja, pa tako dio Oštre Luke pripada Federaciji BiH a dio Republici Srpskoj.

Boj na Galićima

- Na ovome se području dogodila jedna od najznačajnijih povijesnih bitaka obrane Bosanske Posavine, “Boj na Galićima”, gdje smo zaustavili neprijateljsku vojsku, a snaga i moć ogledala se u velikom zajedništvu branitelja, ističe ministar branitelja u Vladi Posavske županije Marijan Kopić, inače iz Oštre Luke, koji je kao maloljetnik s tek navršenih 16,5 godina bio skupa sa svojim sumještanima braniteljima i hrabro sudjelovao u obrani Bosanske Posavine.

Sjećanje na svoje najmilije mještani Oštre Luke započeli su križnim putom 1997. godine, da bi tri godine kasnije izgradili kapelice koje simboliziraju četrnaest križnih postaja.

Gradnju su financirali mještani vlastitim radom i novčanim prilozima uz pomoć donacija iz općine i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Autor: Nada Koturic

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće